Erişilebilirlik

'Amerika ile Mükemmel İşbirliği'


Genelkurmay Başkanlığı görevini 28 Ağustos'ta devralan Orgeneral İlker Başbuğ, ilk basın brifinginde Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini vurgularken, bu mücadeledenin başarısında Amerika ile kurulan 'mükemmel işbirliği'nin büyük rol oynadığı mesajını verdi. Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) PKK'ya karşı operasyon yetkisi veren hükümet tezkeresinin süresinin 17 Ekim'de dolacağını ancak tezkerenin süresinin uzatılması konusunda hükümetle bir sorun yaşamadıklarını anlattı.

Başbuğ'un gazetelerin yöneticilerine verdiği brifing, Genelkurmay'ın önümüzdeki dönemde hükümetle ilişkiler, dış politika ve terörle mücadele başta olmak üzere Türkiye ve dünya gündemini belirleyen olaylar karşısında nasıl bir politika izleyeceğinin de habercisi oldu. Zaman, Birgün, Vakit, Evrensel, Bugün ve Taraf gazetelerinin yöneticilerinin dışında hemen tüm gazetelerin yöneticilerinin davet edildiği brifingde Orgeneral Başbuğ'un, Genelkurmay'ın önümüzdeki dönemde 'kamuoyuna daha açık ve şeffaf' olacağına, gazetecilere sürekli bilgi akışına özen göstereceğine vurgu yapması dikkat çekti. "Basın için özel bir akreditasyon kriterimiz yok" diyen Orgeneral Başbuğ, eleştiriye açık olduklarını ancak bu eleştirilerin 'kasıtlı ve önyargılı' olmamasını istediklerini söyledi. Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı'nın bundan böyle her hafta savunma muhabirlerine güncel brifingler vereceğini duyurdu.

Orgeneral Başbuğ'un, gazete yöneticilerine 3.5 saati aşkın süre verdiği brifingin temel gündem maddeleri, terörle mücadele ve laiklik oldu. Brifinge katılan gazete yöneticilerinin televizyonlara aktardığı brifing notlarına göre, TSK'nın Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı sürdürdüğü operasyonlar zamanla etkisini gösteriyor. Operasyonları 'başarılı' bulan Orgeneral Başbuğ, PKK'ya batıdan gençler ile Suriye'den katılımlar olduğundan yakınırken, örgütün etkisinin kırılması için bir 'fırsat' ele geçirildiğini ve operasyonların sürmesi gerektiğini düşünüyor. 17 Ekim'de operasyon yetkisi dolacak olan TSK'nın, bu yetkisinin süresinin uzatılması konusunda da Genelkurmay ile hükümet arasında herhangi bir sorun yaşanmıyor. Orgeneral Başbuğ, Amerika ile yürütülen 'mükemmel işbirliği' sayesinde, iki ülkenin terörle mücadelesinin önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğini düşünüyor.

Ergenekon ziyareti

Başbuğ'a brifingde, Genelkurmay Başkanlığı adına bir korgeneralin, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine konulan emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon'u ziyareti de soruldu. Başbuğ, ziyaretin 'vefa' niteliğini taşıdığını belirtirken, ziyaretten başka türlü anlamlar çıkarılmamasını istedi. Başbuğ, "Bunu, yargıyı etkileme girişimi olarak görmek haksızlık. TSK üzerinden siyaset yapılmamalı" diye konuştu. Emekli orgeneraller Tolon ile Eruygur, devlete karşı çete kurmakla suçlanıyor. Laiklik konusunda silahlı kuvvetlerin hassasiyetinin ve duruşunun değişmediğini de belirten Başbuğ, "Sosyal devlet olmazsa, cemaatleşme artar" uyarısını da yineledi.

XS
SM
MD
LG