Erişilebilirlik

Almanya'da Federal Hükümet Harekete Geçti


Almanya'da olası bir ekonomik krize karşı Federal Hükümet harekete geçti. Özellikle iflasın eşiğine gelen Hypo Real Estate Bankası’na hükümet tarafından garanti verilmesinin yankıları sürüyor. Öte yandan kamuoyunda Amerikan finans sistemine yönelik eleştirilerin yoğunlaştığı dikkati çekiyor.

Piyasalarda, bankacılık sisteminde ve dünya borsalarında yaşanan krizin kaynağı ve nedeni Alman kamuoyunun büyük çoğunluğa göre ABD. Bir televizyon kanalının yaptırdığı konuyla ilgili kamuoyu araştırmasının sonucunda, halkın yüzde 80’i Amerikan mali sistemini krizin sorumlusu olarak görüyor. Kamuoyundaki bu yargının arkasında Federal Hükümetin bu konudaki tavrı etkili unsur olarak tanımlanıyor. Maliye Bakanı Peer Steinbrück, Amerika’nın yol açtığını öne sürdüğü kriz nedeniyle Almanya’nın da ‘bir uçurumun dibine baktığını’ söylemişti. Koalisyon hükümetindeki Birlik Partileri’nin ekonomi sözcüsü Michael Fuchs, şu sıralar da işaret parmağını Amerika’daki finans çevrelerine yönelten politikacılardan biri.

'Amerikalılar bir an önce hareket etmek zorunda. Esas sorun zaten Amerikalıların çok vakit kaybetmiş olmasında yatıyor. Orada gözetim ve güvence sistemi çalışmıyor, bu Almanya’da çok daha oturmuş bir sisteme sahip. Alman Merkez Bankası yönlendirici aktör olarak çok güçlü bir pozisyonda. Amerikanın sorunlarının bizim sorunumuz haline gelmemesi için, Hypo Real Estate örneğinde olduğu gibi kendi bankalarımıza gereken desteği vererek, bu zorlu dönemi atlatmalarına yardımcı olmamız gerekiyor.'


Başbakan Merkel’e göre ise, ekonomik kriz ABD ile Avrupa arasındaki ekonomik güven ortamını zedeledi, Merkel bunun alınacak önlemlerle yeniden oluşması gerektiği görüşünde.

Federal Hükümete yakın çevreler, yetkililerin Alman mali sisteminin büyük bir krizin eşiğine gelmesine paralel, krizin bundan sonraki sürecinde Alman banka ve işletmelerinin zarar ederken Amerikan hükümetinin desteğiyle Amerikan banka ve şirketlerinin daha da güçlenerek çıkmalarından korktuklarını belirtiyorlar.

Hükümetin hafta başında 35 milyar Euro garanti vererek Hypo Real Estate Bankası’nı kurtarması da bu bağlamda yorumlanıyor ve Merkel’in kararlılığın simgesi olarak tanımlanıyor. Alman hükümetinin benzer başka gelişmeler için acil yardım planını hazır tuttuğu, gerektiği takdirde zor duruma düşen banka ve kredi kuruluşlarını kredilerle destekleyeceği ifade ediliyor. Hükümetin söz konusu bankaya verdiği destek, Almanya’nın 2009 yılı bütçesinin onda birine eşit. Sendikalar banka kurtarma operasyonu vergi paralarının çarçur edilmesi olarak tanımlarken, Alman İşverenler Birliği eski başlanı ve Bank of America Almanya temsilcisi Hans Olaf Henkel, kamuoyunda ekonomik bağlamda oluşan Amerikan karşıtlığını eleştiriyor.

'Almanya’da hemen bir suçlu aranıyor. Şimdi Amerikan banka sisteminin çöktüğü söyleniyor, ancak bu doğru değil. Benim temsil ettiğim banka bu krizden çok daha güçlü olarak çıktı. Amerika da başarılı bir kriz yöneticiliği gerçekleşiyor. Almanların her fırsatta genelleştirme alışkanlıklarından kurtulmaları gerekiyor.'


Bu arada Alman Bankalar Birliği Başkanı Manfred Weber banka hesapları konusunda korkulacak bir durum bulunmadığını, mevduatın güvence altında olduğunu açıkladı. Almanya’da mevduat güvence sistemi yüksek tutarları garanti kapsamına alıyor. Buna göre, hesap sahiplerinin mevduatı bankanın özsermayesinin yüzde 30’u oranında korunuyor.

XS
SM
MD
LG