Erişilebilirlik

13 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post yapılan araştırmalara göre, Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama’nın sadece Amerika’da değil, bütün dünyada Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain’den daha fazla desteğe sahip olduğunu belirtiyor. Ancak gazete, küresel düzeyde Obama’ya bağlanan umutların pek gerçekçi olmadığının da altını çiziyor.

"Amerika’nın etkisini en fazla artırmaya ihtiyaç duyduğu Ortadoğu’da Obama hayranlığı en düşük seviyede bulunuyor. İsrailliler, Obama’nın İran’a karşı çok yumuşak olacağını, Araplar ise İsrail’e karşı yeterince sert davranmayacağını düşünüyor. Batı Avrupa’daki Obama hayranlığı ise Demokratların Bush yönetimi döneminde izlenen politikaları değiştireceği beklentisinden kaynaklanıyor. Obama da, McCain de Afganistan’a daha fazla Avrupalı asker gönderilmesini veya İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasını sağlayamayabilir. Ancak, Amerika’nın prestijini korumak ve liderliğini kabul ettirmek konusunda Obama daha şanslı gözüküyor."

Los Angeles Times yaşanan mali kriz nedeniyle seçim sürecinde ekonomik güvenliğin ülke güvenliğinin önüne geçtiğini yazıyor. Yapılan yorumda, yeni başkanı zor bir dönemin beklediği vurgulanıyor.

"İşsizlikteki artış, üretimdeki yavaşlama ve kredi sıkışıklığı gibi durgunluğa işaret eden sorunların yeni başkanın görevi devralacağı Ocak ayına kadar çözülmesi beklenmiyor. Bütçe açığı uzun vadede çözülebilecek bir sorun. Buna karşılık durgunlukla mücadele çok daha büyük bir aciliyet taşıyor. Yeni başkanın işsizlikle mücadele ederken korumacı önlemlere başvurması ise işlerin daha da kötüye gitmesine neden olacaktır. Yapılacak en doğru iş, kendimizi küresel rakiplerimizden soyutlamak değil, Amerikalı işçilerin gelişmekte olan ülkelerdeki işçiler kadar üretken ve değerli olmasını sağlamaktır."

USA Today seçim kampanyası sırasında Cumhuriyetçilerin, Obama’nın kişiliğine yönelik saldırgan bir tutum takındıklarını kaydediyor. Gazete, gelinen noktada Cumhuriyetçi aday McCain’in bu durumu düzeltme çabalarının da yetersiz kaldığını vurguluyor.

"İnsanların kendi yaşam tarzlarını ve tasarruflarını tehlikeye sokan mali kriz ağırlaştıkça, öfke ve güvensizlik de artıyor. Seçimler yaklaştıkça, bu tepkiler Amerika’nın ilk siyah başkanı olma ihtimali bulunan Barack Obama’ya yöneliyor. McCain’in saldırgan olmakla kişisel saldırılara ve karalamalara karşı çıkmak arasında bir denge kuramamış olması da durumu daha vahim kılıyor. McCain ve Obama açısından, siyasetin bu eski oyunlarını bir kenara bırakıp, asıl meseleye yani ekonomik sorunlara odaklanmak en doğru yaklaşım olacaktır."

New York Times Savunma ve Enerji bakanlıklarının yeni nükleer savaş başlıkları üretilmesi düşüncesini eleştiriyor. Gazete, Bush yönetiminin bu konuda öne sürdüğü gerekçeleri de inandırıcı bulmuyor.

"Pentagon, mevcut nükleer savaş başlıklarının eskimeye başlamasından kaygı duyduğunu söylüyor. Ancak bu kaygı, Kongre’nin yerin derinliklerindeki hedefleri yok etmeyi amaçlayan yeni sığınak delici bir silaha kaynak ayırmayı reddetmesinden sonra gündeme geldi. Kongre, doğru bir karar vererek, nükleer silah politikasıyla ilgili hazırlanan rapor tamamlanıncaya kadar yeni nükleer savaş başlıklarının finansmanına onay vermeyi reddetti. Başkan adayları de bir an önce yeni nükleer silah üretilmesini kategorik olarak reddetmelidir. Eğer mevcut nükleer silahlar Enerji ve Savunma bakanlarının dediği gibi, güvenli, işler ve tehlikeden uzak ise, yeni nükleer silahlara da ihtiyaç yok demektir."

XS
SM
MD
LG