Erişilebilirlik

İran'dan Irak'a Çağrı


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat, Irak halkını Amerikan kuvvetlerinin 3 yıl daha ülkede kalmasına izin veren anlaşmayı reddetmeye çağırdı.

Ahmedinejat, bu çağrıyı Tahran’ı ziyaret eden Iraklı Kürt lider Mesut Barzani ile görüşürken yaptı.

Bağdat hükümetini oluşturan Şii partileriyle yakın bağlara sahip İran, Irak’ın egemenliğine zarar verdiği gerekçesiyle anlaşmaya karşı çıkıyor.

Anlaşmayı destekleyen Barzani ise, İran hükümetini anlaşmaya itirazdan vazgeçirmeye çalışıyor.

Amerikalı yetkililer, dün anlaşma imzalanmazsa ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Amerikalı ve Iraklı yetkililer Amerikan askerlerinin gelecekteki statüsünü belirleyen anlaşmanın yapılamamasının ciddi sorunlara yol açacağı konusunda anlaşıyor.

Irak Dışişleri Bakanı, sağlanan anlaşmanın sadece dilini değiştirmeye çalıştıklarını ve anlaşmanın özü hakkında yeni bir pazarlık istemediklerini söyledi. Hoşyar Zebari anlaşma olmamasının ciddi sonuçlar yaratacağına dikkati çekti.

Beyaz Saray, Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları zamanın daralmakta olduğuna işaret ederek Irak’ın uzun pazarlıklar sonucu sağlanan anlaşmayı onaylamasını istediler. Amerikan ve diğer ülke askerlerinin Irak’ta kalmasına izin veren Birleşmiş Milletler yetkisi 31 Aralık’ta doluyor. Anlaşma olmadığı takdirde Amerikan askerlerinin Irak’taki çalışmaları 31 Aralık’ta duracak.

Bush yönetimi yetkilileri, yıl sonuna kadar tamamlanması gereken güvenlik anlaşmasında şimdiye kadar gelinen noktadan memnun değil ve bunu da gizlemiyorlar. Yetkililer anlaşma bu yıl sonuna kadar tamamlanmazsa, ciddi sonuçlar olabileceği uyarısında bulunuyor.

Amerika ve Irak arasında yapılan görüşmeler geçen hafta sekiz ayı doldurdu. Taraflar Amerikan askerlerinin 2011 yılında çekilmesi ve suç isleyen askerlerin yargılanması konusunda bir formül üzerinde anlaştı. Ancak Salı günü Irak hükümeti, anlaşmada bir dizi değişiklik daha isteyeceğini duyurdu.

Washington’da açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Robert Wood kendilerine resmen bir değişiklik önerisi gelmediğini bildirdi. Wood, tarafların geçen hafta vardığı taslak anlaşmanın içeriğinin yeterli olduğunu, Irak’ın egemenliğini teşvik ettiğini ve ülkedeki Amerikan askerlerinin faaliyetlerini belirleyen hukuki zemini oluşturduğunu söyledi. Robert Wood, Irak hükümetinin anlaşma konusunda artık bir karara varması gerektiğini belirtti:

Anlaşma şimdiye kadar kabul edilmediği için zaman kaybettiklerini söyleyen Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı, 31 Aralık tarihinden önce Irak’taki askerlerin faaliyetlerini hukuki zemine oturtacak bir anlaşmaya gerek duyulduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Irak’ta faaliyet gösteren yabancı askerlere tanıdığı görev süresi bu yılın sonunda doluyor. Güvenlik Konseyi’nin bu yetkiyi uzatmaması ya da bu konuda ikili bir anlaşmanın imzalanmaması durumunda, Amerikan ordusu Irak’taki tüm faaliyetlerine son vermek zorunda kalacak.

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Iraklıların bu anlaşmayı reddetmeden önce çok iyi düşünmesi gerektiğini söyledi. Genelkurmay başkanına göre, Irak kuvvetleri, Amerika’nın yardımı olmadan, terörist ve direnişçi faaliyetlerle tek başına başa çıkamaz.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de gazetecilere yaptığı açıklamada, eğer yıl sonuna kadar anlaşma sağlanamazsa, Amerikan ordusunun Irak’taki faaliyetlerini durdurmasının yanısıra, Irak ordusuna, direnişçilerle mücadele için istihbarat sağlamaya da son vermek zorunda kalacağını bildirdi. Aynı yetkili, Irak hükümetinin istediği değişiklikleri düşünebileceklerine işaret etti, ancak bu değişiklikleri haber organlarının aracılığıyla müzakere etmeyeceklerini söyledi.

Sözcü yardımcısı Robert Wood, Irak hükümetinin anlaşmaya muhalefetinin İran’ın baskısından kaynaklandığı iddialarını reddetti. Wood yine de Tahran’ın bu süreçte pek de olumlu rol oynamadığını sözlerine ekledi.

Amerika Savunma Bakanlığı’nın bu konudaki görüşüyse, İran hükümetinin güvenlik anlaşması görüşmelerini doğrudan engellemeye çalıştığı yönünde. Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell, İran’ın anlaşmayla ilgili memnuniyetsizliğini açıkça ifade ettiğini ve halk gösterileri düzenlemekle politikacılara rüşvet vermek de dahil, Iraklılar’a her şekilde nüfuz etmeye çalıştığını söyledi.

XS
SM
MD
LG