Erişilebilirlik

'Obama'nın Seçilmesi Bir Fırsat'


Barack Obama’nın başkanlık seçimini kazanması, Irak’ta da olumlu karşılandı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Barack Obama'nın başkanlığındaki yeni Amerikan yönetiminin Irak politikasında yakın zamanda değişiklik beklemediklerini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Barack Obama'nın zaferini, iki ülke arasında başarılı bir ortaklık kurulması açısından fırsat olarak gördüklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Zebari, Amerika’nın Sesi Radyosuna yaptığı açıklamada, "Amerika'nın Irak politikasında veya bulunduğu taahhütlerde ani değişiklik yapacağını sanmıyoruz" dedi.

SEFİN DİZAYİ, "ABD'NİN UZUN SÜRELİ STRATEJİLERİ DEĞİŞMEZ''

Amerika’nın Sesi Radyosu’na bir değerlendirmede bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi de, Washington’un uzun vadeli stratejilerinin değişmeyeceğini belirtti.

Dizayi, ''ABD secimleri Amerikan halkı için demokratik bir süreçte gerçekleşti ve halk tercihini Obama'dan yana kullandı. Biz de sayın Obama'yı tebrik ediyoruz,''dedi.

Dizayi, Amerika’da girilen yeni dönemle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede de, ''ABD'nin uzun süreli stratejileri değişmeyecektir. Bürokratik uygulamalarda yöntem ve tarzlar değişebilir ancak stratejilerin değişeceğini düşünmüyorum. Zira Amerika yeni süreçte büyük ölçüde iç sorunlarıyla ilgili politikalarla uğraşacak, ekonomik krizin yaralarını sarmaya gayret edecektir,“ diye konuştu.

Obama'nın seçim kampanyasında Irak'tan 2011 sonuna kadar asker çekeceğini söylediğinin hatırlatılması üzerine, ''Şu an Amerika’yla Irak arasında görüşmeler yapılıyor, iki ülke arasında stratejik bir anlaşma sözkonusu. Bu anlaşmanın sonunda bu konu da netlik kazanacaktır,'' dedi.

Dizayi’ye Amerika’nın yeni başkan yardımcısı Joseph Biden'ın 26 Temmuz 2007 tarihinde Irak'ın Kürt, Sünni ve Arap olmak üzere üç özerk bölgeye bölünmesi önerisinin yeni dönemde gündeme gelip gelmeyeceği soruldu. Dizayi bu soruyu, ''Joseph Biden'ın projesi Irak Anayasasına uygun bir durumdur. Tartışılabilir” diye yanıtladı.

MAHMUT OSMAN: "KÜRTLER OBAMA'YI DESTEKLİYOR"

Kürt İttifak Listesi'nden Irak Parlamentosu milletvekili Mahmut Osman, Kürtlerin çoğunun Barack Obama'yı desteklediğini söyledi.

Osman, "Kürtlerin bir bölümü Cumhuriyetçileri destekliyor, ancak Kürtlerin çoğunluğu Obama’ya destek veriyor. Çünkü Yardımcısı Joseph Biden Federal sistemi savunuyor," dedi.

Osman, Kürt halkıyla Amerikan halkının Obama'dan seçim kampanyasında "değişim" sloganını kullandığı gibi "değişim" istediğini vurguladı.

Amerikan siyasetinin etkili isimlerinden ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Joseph Biden, 26 Temmuz 2007 tarihinde Irak'ın Kürt, Sünni Arap ve Şii Arap olmak üzere üç özerk bölgeye bölünmesi projesini Temsilciler Meclisi'ne sunmuştu. Ancak ABD hükümeti bu öneriyi reddederek buna Irak halkının karar vermesi açıklamıştı. Kuzey Iraklı Kürtler Biden'in bu önerisinden dolayı Obama'ya sıcak bakıyorlar ancak Obama'nın 2011 yılı sonuna kadar Irak'tan asker çekeceğini açıklaması Kürtleri endişelendiriyor. Zira Kürtler Irak'tan bir çekilme planı açıklansa bile Amerikan askerlerinin Kuzey'de kalması gerektiğini düşünüyor.

ALİ MEHDİ, ''ÇOK TARAFLI DİPLOMASİDEN YANA OLAN OBAMA'NIN TÜRKMENLER’İ BEYAZ SARAY'DA DİNLEMESİNİ İSTİYORUZ''

Çok taraflı diplomasiden yana olan Obama'nın Türkmenler’i Beyaz Saray'da dinlemesini istediklerini söyleyen Kerkük İl Meclisi Türkmen üyesi Ali Mehdi Sadık da, kısa süre içinde ABD'nin Irak politikasında bir değişiklik beklemediklerini söyledi.

Kerkük ve Telafer bölgesindeki Türkmenler’in Bush döneminde ABD askerleri ve politikaları yüzünden ciddi sıkıntı çektiğini ve şiddete maruz kaldığını belirten Sadık,'' Umarım gelen gideni aratmaz'' dedi.

Sadık, “seçim kampanyası süresince Obama’nın Irak’la ilgili politikalarında bir netlik göremedik, bugün Irak'taki Türkmenler politik arenadan dışlanmış durumda. Obama'nın Türkmenler’i de Kürtler gibi Beyaz Saray'da dinlemesini istiyoruz'' dedi.

SÜNNİ ARAP LİDERLER: ''OBAMA'NIN SEÇİM KAMPANYASINDA VERDİĞİ SÖZÜ TUTMASINI BEKLİYECEĞİZ''

Kerkük ve çevresindeki Sünni Arap liderler, Hevice Halk Meclisi Başkanı Hüseyin Salih, Ubeydi Aşireti lideri Ahmet Ubeydi ve Kerkük İl Meclisi Arap temsilcisi Muhammed Halil, Amerika’nın Sesi Radyosu’na yaptıkları özel değerlendirmede, ABD'nin Irak'taki kısa süreli stratejilerinde değişiklik olmayacağının altını çizerek, Obama'nın seçim kampanyasında 2011 yılına kadar Irak'tan asker çekeceğini belirttiğini hatırlatarak, bu sözünü tutmasını bekleyeceklerini söylüyorlar.

Arap liderler, Obama'yı ABD'nin değişen yüzü olarak görmek istediklerini belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG