Erişilebilirlik

Güney Afrikalı Şarkıcı Miriam Makeba Öldü


Dünyanın en ünlü şarkıcılarından Güney Afrikalı Miriam Makeba, konser için gittiği Napoli’de kalp krizi geçirerek öldü.

Ülkesindeki ırk ayırımı politikasına karşı verdiği mücadeleyle de tanınan ünlü şarkıcıya hayranları “Mama Africa” adını vermişti.

13 yaşındayken ülkesinde üne kavuşan şarkıcıyı dünya, 1959 yılında ırk ayırımcılığına karşı yapılan, “Come Back Afrika- Geri Gel Afrika” belgeseliyle tanıdı. O dönem beyazların hakim olduğu Güney Afrika yönetimi, bu filmde görüldüğü için Miriam Makeba’yı sürgüne gitmeye zorladı ve pasaportunu iptal etti. Miriam Makeba’ya ondan fazla ülke pasaport verdi. Miriam Makeba, Güney Afrikalı siyah lider Nelson Mandela 1990 yılında, kendisini geri dönmeye ikna edinceye kadar ülkesine ayak basmadı.

Ünlü şarkıcı 1963 yılında, Birleşmiş Milletler’in ırk ayırımcılığı konusunda kurduğu özel komisyonda konuştu. Beyaz Güney Afrika hükümeti, buna da şarkıcının ünlü Pata Pata, The Click Song ve Malaika gibi en sevilen şarkılarını yasaklayarak yanıt verdi.

Güney Afrika hükümeti, dün Miriam Makeba’nın ölümünü, “Çağımızın en büyük seslerinden biri artık şarkı söyleyemeyecek,” diyerek andı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı şarkıcıyı,“Müzik dünyasının devi, Güney Afrika’nın ezilmişleri için ümit ve ilham kaynağı oldu” sözleriyle övdü.

XS
SM
MD
LG