Erişilebilirlik

Mumbai'da Operasyonlar Sürüyor


Hindistan’ın Mumbai kentinde önceki geceki saldırıları düzenleyen teröristlere karşı operasyonlar devam ediyor.

Otomatik silahlar ve el bombaları taşıyan saldırganların, eşzamanlı olarak on farklı yere düzenledikleri saldırılarda160'a yakınkişi öldü, 300'denfazlakişi de yaralandı. Yetkililer saldırganların Mumbai’ye deniz yoluyla girdiklerini belirtiyor.

Güvenlik kuvvetleri Taj Mahal Palace ve Oberoi-Trident otellerinden çok sayıda rehine kurtardı. Askerler tüm odalarda terörist ve rehine aramaya devam ediyor.

Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Bilman, otellerde mahsur kalan 3 Türk vatandaşının kurtarıldığını açıkladı.

Başbakan Manmohan Singh, saldırıların dış kaynaklı olduğunu söyledi ve komşu ülkelerin terörist üssü olarak kullanılmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Bunun üzerine Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi, Hindistan başbakanından peşin hüküm vermemesini istedi.

Ölenler arasında yabancı ülke vatandaşlarıyla 11 polis de bulunuyor. Yetkililere göre ölen polislerden biri Mumbai'ın terörle mücadele dairesi başkanı.

Yerel basın yayın organların, saldırıları daha önce adı duyulmamış Deccan Mücahitleri adlı örgütün üstlendiğini duyurmuştu. Ancak bu iddia hala doğrulanamıyor.

Yahudi Merkezinde 5 Rehine Ölü Bulundu

Mumbai’daki Chabad Yahudi Merkezi'ni de ele geçiren teröristler, merkezi yaklaşık iki gün ellerinde tuttu. Bugün merkeze operasyon düzenleyen Hint komandoları işgale son verdi ancak beş rehine ve iki teröristin ölmüş olduğu görüldü.

Ölenlerden ikisinin, merkezin hem Amerikan hem de İsrail vatandaşı olan hahamıyla karısı olduğu bildirildi. Çiftin 2 yaşındaki oğlu, daha önce merkezin aşçısı tarafından binadan kaçırılmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Mumbai’daki saldırıyı kınadı.

Dünya Liderlerinden Saldırılara Tepkiler

Dünya liderleri Mumbai’daki saldırıları kınamaya devam ediyor.

Başkan Bush, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh’i telefonla arayarak başsağlığı diledi ve yardım önerdi.

Ayrıca, Amerikalı üst düzey istihbarat ve güvenlik yetkilileri saldırıları değerlendirmek ve yapılabilecekleri belirlemek için iki gündür toplantı yapıyor.

Yeni seçilen Başkan Barack Obama’nın ofisinden yapılan açıklamada, istihbarat yetkilileri ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Obama’ya bilgi verdikleri belirtildi. Sözcüsü, Obama’nın saldırıları kınadığını ve Amerika’nın, terör şebekelerini ortadan kaldırmak için Hindistan ve diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirmesini istediğini kaydetti.

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani Yeni Delhi hükümetine taziye mesajı gönderdi.

Saldırıları İngiltere ve Avrupa Birliği de kınadı. Yaralananlar arasında en az bir Avrupa parlamentosu görevlisinin bulunduğu öğrenildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı saldırılarda bir vatandaşının öldüğünü, birinin de yaralandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, şiddet eylemlerinin asla savunulamayacağını söyledi ve suçluların en kısa zamanda adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Hindistan Terör Saldırılarına Yabancı Değil

Hindistan son yıllarda çok sayıda bombalı saldırıya hedef oldu. Polis terör eylemlerinin, nüfusunun çoğu Hindulardan oluşan bu ülkede istikrarı bozmayı amaçladığını savunuyor.

Ekim 2005’ten bu yana ülkede düzenlenen saldırılarda en az 700 kişi hayatını kaybetti. Mayıs ayından bu yana da kendilerine Hintli Mücahitler adını takan bir örgüt 130’dan fazla kişinin ölümüne yolaçan saldırıları üstlendi.

Bu ay başlarında da Assam eyaletinde düzenlenen eşgüdümlü saldırılarda 80’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Polis saldırıya birden fazla örgütün karıştığına inansa da, Hintli Mücahitler tüm bu saldırılarda sorumluluk aldı.

Eylül ayında başkent Yeni Delhi’de bir parkı ve pazaryerlerini hedef alan bombalı saldırılarda 22 kişi ölmüştü. Yeni Delhi’deki saldırıların ardından hükümet terörle mücadele yasalarını sertleştirmişti.

Kuzeydeki Keşmir’de de Laşkari Taibe adlı grup ayrılıkçı mücadele yürütüyor. Pakistan’da üslenen örgüt El Kaide’yle ilişkilendiriliyor. Laşkari Taibe, 2001 yılında Keşmir eyalet parlamentosu ve 2006 yılında da yolcu trenlerine düzenlenen saldırılardan sorumlu tutuluyor.

XS
SM
MD
LG