New York Times Mumbai’deki saldırıların Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginliği tırmandıracağı öngörüsünde bulunuyor. Gazete, bunun da Pakistan’ın Afganistan sınırındaki terörle mücadele çabalarına zarar vereceğini belirtiyor.
"Hint liderler, kendi sınırları içinde dini bir çatışmayı körüklememe konusunda çok dikkatli olmalıdır. Pakistan’la yaşanacak askeri bir çatışmanın da insani bedeli çok ağır olacaktır. Hatta savaş olasılığı bile Hindistan’ın ekonomik kalkınmasına büyük darbe vuracaktır. Terör saldırılarında büyük kayıplar veren Pakistan’da ise ordu ve istihbarat örgütleri, teröristlerin Pakistan için ölümcül bir tehdit oluşturduğunu hala görmüyorlar. Washington, bu süreçte hem Hindistan’ın hem de Pakistan’ın soğukkanlı davranması için devrede olmalıdır. Yeni yönetim de iki ülkenin Keşmir sorununu çözmesi ve aşırı uçlara karşı ciddi bir işbirliğine gitmesi konusunda müzakerelerin başlamasını sağlamalıdır."
USA Today de Hindistan’daki saldırıların Obama yönetimi için erken bir sınav olduğu düşüncesinde. Yapılan yorumda, Hindistan ile Pakistan arasında gerginliğin artmasını önlemek yeni yönetime büyük bir görev düştüğü vurgulanıyor.
"Önce Bush yönetiminin, yedi hafta sonra görevi devralacak olan Obama yönetiminin yapacağı en doğru şey, saldırılarla ilgili soruşturmanın tamamlanmasını sağlamak ve olayların kontrolden çıkmasını önlemektir. Mumbai’deki saldırılar, Obama’nın hem terörle mücadele hem de Amerikan ekonomisini kurtarma görevlerini birlikte yürütmesi gerektiğini hatırlatıyor. Amerika, Hindistan ve Pakistan açısından, Mumbai saldırılarının intikamını almanın en doğru yolu, teröre karşı işbirliğine girmek ve teröristlerin tuzağına düşmemektir."
Boston Globe Dünya AIDS gününde, hastalıkla mücadelede gelinen noktayı değerlendiriyor. HIV taşıdığını bilmeyenlerin büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydeden gazete, acil servislerde AIDS testi yapılmasının önemini vurguluyor.
"Yaklaşık bir milyon 100 bin Amerikalı HIV taşıyıcısı. Her yıl ortalama 56 bin kişi virüse yakalanıyor. AIDS testinin yaygınlaştırılması, hastalığın yayılmasını önleyebilir. Öncelikle virüs kaptığını öğrenenler, kirli şırıngalarını başkalarıyla paylaşmaktan vazgeçebilir ve korunarak cinsel ilişki kurabilir. Ayrıca, ne kadar erken tedaviye başlarlarsa, hastalığı yayma riskleri de o kadar azalır. Amerika’da, AIDS ile mücadele konusunda birçok yanlış yapılıyor. Ancak AIDS testinin yaygınlaştırılmamasının bir mazereti olamaz."
Washington Post Bush yönetimi döneminde Adalet Bakanlığının siyasete alet olduğunu hatırlatıyor. Gazete, Obama döneminde bakanlığın itibarının yeniden sağlanması gerektiğini kaydediyor.
"Son sekiz yılın büyük bir kısmında Adalet Bakanlığı, kendi yarattığı sorunlarla uğraşmak zorunda kaldı. Gizli işkence genelgeleri, siyasi olmayan görevlere yapılacak atamalarda siyasi sadakat kriteri uygulanması ve hakimlerin tartışmalı biçimde görevden alınması bunların sadece bir kısmı. Yeni yönetim bütün bu ahlaki yanlışların bir kısmını düzeltmeye başladığı için Adalet Bakanı Michael Mukasey’e müteşekkir olmalıdır. Mukasey, bakanlık ile Beyaz Saray arasındaki ilişkilere çekidüzen verdi. Atamaların siyasi kriterlere göre yapılması uygulamasını durdurdu. Yeni adalet bakanı da Mukasey kadar açık ve dürüst davranmalıdır. "