Erişilebilirlik

Fransa da Kurtarma Paketi Çıkardı


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ekonomik krize karşı ülke ekonomisini yeniden ayağa kaldırabilmek için 26 milyar Euro'luk kurtarma planı açıkladı. Önceliği yatırımlara ve otomotiv sektörüne ayıran kurtarma planı ile ülkenin bütçe açığının yüzde 4 oranında yükselmesi bekleniyor.

Global finans krizinin artçı depremleriyle sarsılmaya devma eden Avrupa ülkeleri dün de bir dizi önlem alarak ekonomilerini kurtarmaya çalıştılar. İngiltere, İsveç merkez bankaları ile Avrupa Merkez Bankası faizleri aşağı çektiklerini açıklarken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülke ekonomisini krize karşı hazırlamak için yeni kurtarma planını açıkladı. 26 milyar Euro’luk yardım içeren plan, otomotiv sektörünü ve yatırımı destekliyor.

Krizin çok şiddetli olduğuna dikkat çeken Fransa Cumhurbaşkanı, krize yanıtın da çok güçlü olması gerektiğini belirterek, yeni planı bütçe açığına aldırmadan hazırladıklarını dile getirdi. Krize karşı ayakta kalmanın ötesinde krizden güçlenerek çıkmayı amaçladıklarını kaydeden Sarkozy, ücretleri artırmanın yerine yatırımı destekleyerek işsizliğin önünü kesmeyi hedeflediklerini anlattı.

Sarkozy’nin açıkladığı plana göre, demiryolları, karayolları gibi kamu firmaları ile yerel yönetimlerin işletmelerine yatırım yapabilmeleri için 11 buçuk milyar euro destek verilecek. Giderek işten çıkarmalar nedeniyle işsiz sayısında patlamaya yol açan otomotiv sektörüne “1000 Euro formülü” denilen bir formülle desteklenecek. Buna göre eski arabasını hurdaya çıkarıp yeni araba almak isteyenlere 1000 Euro indirim yapılacak, bu miktarı devlet karşılayacak. İnşaat sektörünü canlandırmak için devlet 100 bin sosyal lojman yapacak, sıfır faizli emlak kredisi olanağı iki katına çıkarılacak.

Sarkozy’nin yeni iş gücü planına göre, 10 kişiden az işçi çalıştıran firmalar, 2009 yılında işçi almaları durumunda, devlete masraf ödemeyecek. Kriz nedeniyle işlerini kaybeden işsizlere yardım etmek için 500 milyon Euro ayrılacak. Ücretleri asgari ücretten düşük olanlara yardım etmek için, yaklaşık 3 milyon 8 bin milyon kişiye aylık 200 Euro'luk yardım yapılacak. Kurtarma Planını izlemek üzere yeni bir bakanlık kurulacak,

Sarkozy’nin açıkladığı planla, zaten yüzde 3’lere çıkan Fransa’nın bütçe açığına, 2009 yılında yüzde 1,3’lük bir açığın daha ekleneceği öngörülüyor. Başbakan François Fillon, 2009’da 3,9’luk bir açık öngördüklerini açıkladı. Avrupa Birliği üye ülkelere bütçe açığı için yüzde 3 sınırını getiriyor ve Avrupa’nın bütçesi en fazla açık veren ülkelerinden birisi olan Fransa ile sık sık bu konuda tartışmalar yaşanıyor. Ancak Birlik kriz nedeniyle 2009 yılı için çıtayı yükseltmek zorunda kalacak.

XS
SM
MD
LG