Erişilebilirlik

'İran'a Yeni Teşvikler Sunulabilir'


20 Ocak’ta başkanlık görevini devralmaya hazırlanan Barack Obama, nükleer programına son vermesi için İran’a ekonomik teşvikler sunmaya hazır olduğunu söyledi.

Obama, bununla birlikte, İran’ın bu öneriyi reddetmesi durumunda uluslararası toplumun Tahran’a yönelik yaptırımları daha da genişletebileceğini kaydetti. Barack Obama, Pazar günü NBC televizyonundaki ‘Meet the Press’ programında yaptığı açıklamalarda, Amerika ve müttefiklerinin Tahran hükümetiyle doğrudan görüşme yapmaya hazır olduğunu da belirtti.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise Fox Televizyonu’na yaptığı açıklamada, İran’ın uluslararası toplumun isteklerine ayak diremesine rağmen, nükleer programı sona erdirmede en iyi yöntemin hala diplomasi olduğunu söyledi.

Amerika, İran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor. İran ise suçlamaları reddediyor ve nükleer teknoloji geliştirme hakkından vazgeçmeyeceğini söylüyor.

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey, Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada, uluslararası toplumun İran’ın nükleer silah programıyla ilgili sorunu çözmek için ciddi adımlar atmadığını söyledi.

Baradey, mevcut yaptırımların işe yaramadığını, bunların İran’ın daha da sert bir tavır almaya ittiğini kaydetti. Baradey, İran halkının kendilerini köşeye sıkıştırılmış hissettiği için istemediği halde Mahmud Ahmedinejad hükümetini desteklemek zorunda kaldığını da vurguladı.

İran ise Pazar günü orta menzilli yeni bir füze denemesi yaptığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG