Erişilebilirlik

Almanya'da 'Sanal Hırsızlık' Alarmı


Sanal alemde internet suçları inanılmaz bir hızla artıyor. Bu gelişmeden son etkilenen ülke ise Almanya. Ülkede 21 milyon banka müşterisinin bilgileri karaborsada satışa sunuldu. Güvenlik yetkilileri, olayı en büyük internet skandal olarak tanımlıyor.

İnternet'te online banka bilgilerini çalmak için kullanılan ve ‘zombi’ olarak tanımlanan bilgisayar programları, sanal işlerle uğraşan mağazalarda 500-600 Euro’ya satın alınabiliiyor. Hackerların bu koşullar altında rahatça çalışması da, "nternet üzerinden finansal dolandırıcılıkta giderek büyüyen bir suç dalgasına yol açıyor.

Almanya’da 21 milyon kişiye ait özel banka numara ve bilgilerinin ele geçirilip, karaborsada satışa çıkarılması bu dalganın şimdiye kadar yaşanmış en büyük skandalı. Buna göre, bilgileri elinde tutanlar, sözkonusu bilgi bankası için 12 milyon Euro para talep ediyorlar.

Federal hükümetin Özel Bilgileri Koruma Dairesi’nin doğruladığı olay, Almanya’da her üç haneden birinin banka bilgilerinin risk altında olduğu ve hesaplarda bulunan paraların sahiplerinin haber ve izni olmadan çekilebileceği anlamına geliyor. Konuya Başsavcılık el koyarken, piyasada örnekleri dolaşan çalıntı bilgileri içeren CD’de, banka müşterilerinin, doğum tarihleri, mülk durumları ve adresleri de yer alıyor.

Aynı zamanda bankacı da olan Sosyal Demokrat Parti Berlin milletvekili Dilek Kolat, herkezin sanal alemdeki özel bilgi mağduru olabileceğini, internet üzerinden yapılan işlemlerin suistimalin önünü açtığını savunuyor.

Polis ve Başsavcılık, bilgilerin çalınmasında çağrı merkezlerinde çalışanların, kişisel bilgileri kopyalayarak başkalarına satmış olabileceği şüphesi üzerinde çalışıyor. Almanya’da 5 bin civarında çağrı merkezi var.

Uzmanlar Almanya’da yaşayan yada Alman bankalarında hesabı olan herkezin bankalardan alacakları dekontları sürekli kontrol etmeleri ve özellikle havaleleri incelemeleri gerektiğini belirtiyorlar. Avukat Sami Taş, gerektiğinde suç duyurusu yapılmasınının şart olduğunu da hatırlatıyor.

Sanal dünyadaki özel bilgi hırsızlığını ve bu son skandalı değerlendiren uzmanlar, Almanya’da bir vatandaşla ilgili her türlü bilginin internet üzerinden bu işlerle ilgilenen dolandırıcılardan ortalama 50 Euro karşığında satın alınabildiğine dikkati çekiyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG