Erişilebilirlik

Obama'dan Senatoya Uzlaşı Çağrısı


Amerikan Senatosu’nun Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili üyeleri otomotiv sektörünü kurtarmak için öngörülen mali yardım paketi üzerinde anlaşma sağlayamadı.

Dün gece bir açıklama yapan Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid iki partinin senatörleri arasında konuyla ilgili çok fazla görüş ayrılığı olduğunu söyledi. Anlaşmazlığın ülke için büyük kayıp olduğunu belirten Reid 14 milyar dolarlık yardım paketini onaylamak için gerekli 60 oyun sağlanamadığını söyledi.

Cumhuriyetçi senatörler anlaşmazlığın nedeni olarak otomobil işçileri sendikasının işçi maaşlarını düşürmeye yanaşmamasını gösterdi.

Obama'dan Çağrı

14 milyar dolarlık kurtarma paketinin Senatoda takılmasından sonra konuşan yeni başkan Barack Obama ise, Kongreyi ve Bush Yönetimini zor durumdaki otomobil şirketlerine bir yardım yolu bulmaya çağırdı.

Beyaz Saray, otomobil şirketlerine yardım için banka sektörünü kurtarmaya ayrılan 700 milyar dolarlık fonu kullanabileceğini bildirdi. Bu, Cumhuriyetçi yönetim için büyük bir politika değişikliği oluyor.

Bush Yönetimi daha önce Demokratların bu fonun kullanılması yolunda yaptıkları çağrıyı reddetmişti.

Maliye Bakanlığı yetkilileri ise otomobil şirketlerini iflastan kurtarmak için her an müdaheleye hazır olduklarını açıkladı.

General Motors ve Chrysler, üretime devam için 14 milyar dolar acil nakit paraya ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Bush Yönetimi şirketlerden birinin batmasının durgunluk içindeki Amerikan ekonomisinde bir milyon kişinin işsiz kalmasına yolaçacağı uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG