Erişilebilirlik

'Önce Kerkük Komisyonu'


Kerkük ve Irak'ın diğer sorunlu bölgelerinin çözümü konusunda tavsiye raporları hazırlayan BM'nin Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, dün Kerkük'e yaptığı özel ziyaret çerçevesinde kentteki etnik grupların siyasi temsilcileri ile görüştü.

De Mistura'nın Kerkük Planını, Irak yönetiminin oluşturduğu Kerkük Komisyonu'nun çalışmalarından sonraya bırakması bekleniyor.

2003 yılındaki Irak işgalinden buyana, Irak'ta başta Kerkük olmak üzere bazı bölgelerde yaşanan sorunların çözümü için çeşitli öneriler gündeme gelmiş, ancak Iraklı tüm kesimler Birleşmiş Milletler’in içinde olacağı bir planın işleyişinin daha gerçekçi olacağı görüşünden yola çıkarak BM'nin başta Kerkük olmak üzere sorunlu bölgeler için devreye girmesini istemişlerdi. Bunun üzerine BM'nin Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura üç aşamalı bir öneri paketi hazırladı ancak bu paketin ilk bölümünün açıklanmasının ardından önce Kürtler ardından diğer etnik gruplar planın daha ilk aşamasında sert tepkiler gösterdiler. Bu öneri planın açıklanmayan son bölümünde ise Kerkük sorunun çözümü ile ilgili öneriler vardı.

Dun Kerkük’teki etnik grupları tek tek dinleyen De Mistura'nın bugün Kerkük ile ilgili bir öneri planı sunması beklenmiyor. Amerika’nın Sesi Radyosu kaynakları, yerel secimler yasa tasarısı ile tartışmaların alevlendiği Kerkük sorununun çözümü için oluşturulan Kerkük özel Komisyonunun çalışmalarının tamamlamasının ardından, De Mistura'nın da bu komisyonun hazırlayacağı raporu dikkate alarak bir öneri planı vermesinin mümkün olacağını belirtiyorlar. Ancak bu noktadaki asıl önemli sıkıntı ise 1 Kasım 2008 tarihi itibariyle çalışmalarına başlaması beklenen Kerkük özel komisyonu hala çalışmalarına başlayamadı.

De Mistura'nın bugün Kerkük’teki etnik gruplarla gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin bir açıklama yapılması bekleniyor. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de geçtiğimiz hafta Kerkük’teki taraflarla bir araya gelmiş, Kerkük sorunun çözümü konusunda uzlaşı yolunun verimli olacağı görüşünü belirtmişti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG