Erişilebilirlik

Korsanlara 'Karada da Operasyon' Yetkisi


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Somali açıklarında korsanlarla mücadele eden ülkelere karada da operasyon yapma yetkisi verdi.

Amerika tarafından sunulan karar tasarısı, Güvenlik Konseyi’ne üye 15 ülke tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Sözkonusu karara göre ülkeler korsanlarla mücadele edebilmek için Somali hava sahasına da girebilecek. Ancak Somali sınırları içinde yapılacak bir operasyona girişmeden önce bu ülkenin geçici hükümetinden izin alınması gerekiyor.

Güvenlik Konseyi’nin konuyu ele aldığı dünkü toplantısına Amerika, Rusya ve İngiltere dışişleri bakanları katıldı. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, korsanlarla sadece denizde mücadele etmenin yeterli olmadığını söyledi ve Somali’ye Birleşmiş Milletler Barış Gücü gönderilmesi talebinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Rice Somali’deki korsan sorununun temelinde ülkede yaşanan istikrarsızlık olduğunu söyledi.

Pentagon Sözcüsü Bryan Whitman, Amerika’nın Somalili korsanlara askeri bir operasyon düşünüp düşünmediğine dair bilgi vermedi. Somali açıklarında Amerikan, Hint, Rus, NATO ve Avrupa Birliği donanma gemileri korsanlarla mücadeleyi sürdürüyor. Somalili korsanlar bu yıl içinde 40’tan fazla gemiyi kaçırdı ve halen 15 gemiyle ve bu gemilerin mürettebatını rehin tutmaya devam ediyor.

Türk Şilebi Kaçırıldı

Aden Körfezi’nde korsanlar dün de bir Türk şilebi ve Endonezya römorkörüne saldırdı.

Somali açıklarındaki Amerikan donanması yetkilileri, saldırıya uğrayan Türk şilebinin korsanlar tarafından ele geçirildiği bildirdi.

Endonezya römorkörünün ise Fransız Total petrol şirketi adına petrol arama çalışması yapmak üzere bölgede olduğu belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG