Erişilebilirlik

Irak ABD Dışında Yabancı Asker İstemiyor


Irak meclisi, Amerikan askerleri dışındaki yabancı birliklerin yıl sonundan sonraki dönemde de ülkede kalmasını düzenleyen yasa tasarısını reddetti. Reddedilen tasarı, BM'nin yabancı askerlere 31 Aralık 2008’e kadar tanıdığı görev süresinin sona ermesinin ardından, bu birliklerin altı ay daha Irak’ta kalabilmesi için yasal zemin sağlamayı hedefliyordu.Milletvekilleri, böyle bir düzenlemenin yasayla değil, anlaşmayla yapılması gerektiği için yasa tasarısına karşı çıktıklarını belirtti.

Karar, Amerikan birliklerini etkilemiyor. Amerikan askerlerinin durumu Washington ile Bağdat yönetimi arasında varılan ortak güvenlik anlaşması SOFA’yla açıklığa kavuşturulmuştu. Bu anlaşma gereğince, Amerikan askerlerinin 2011 sonuna kadar Irak'ta kalmasına izin veren yasal bir zemin oluşturuldu.

Irak parlamentosu yeni tasarıyı reddederken, Arnavutluk'un Irak'ta görev yapan 218 askeri ülkelerine döndü.Arnavutluk Savunma Bakanı Gazmend Oketa, yaptığı açıklamada, görev sırasında Arnavut komandolarına lojistik destek veren ABD ile NATO üyesi ülkelere teşekkür etti.

XS
SM
MD
LG