Erişilebilirlik

Olmert Ankara'ya Gidiyor


İsrail Başbakanı Ehud Olmert veda turları kapsamında bu akşam Ankara’ya gidiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek olan Olmert Türkiye arabuluculuğunda yapılan İsrail-Suriye görüşmelerini ve ikili ilişkileri gündeme getirecek. Hamas ve İsrail arasında gerginliğin tırmandığı bir dönemde Olmert’in Türkiye’ye gitmesi ise İsrail muhalefetince yersiz bulunuyor.

Bir kaç saatlik bu ziyaret Olmert’in veda ziyareti olarak adlandırılıyor. Şubat ayı başında yapılacak genel seçimlerle görevine veda edecek Olmert önümüzdeki günlerde veda ziyaretlerine başka ülkelerde de devam edecek. Ankara’da akşam yemeğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelecek olan Olmert Ankara’ya Türkiye arabuluculuğundaki İsrail-Suriye görüşmelerini ve İsrail-Türkiye ikili ilişkilerini götürüyor. Ancak siyasi kaynaklar geçen Cuma günü sona eren Hamas- İsrail ateşkesi sonrası bölgede tırmanan geriliminde bu görüşmede yer alacağından emin.

Mısır arabuluculuğunda 6 ay önce başlayan Hamas – İsrail ateşkesi geçen Cuma sona ermişti. Haftasonundan bugüne Gazze Şeridi’nden İsrail tarafına onlarca Kassam füzesi atıldı. Buna karşılık İsrail hava kuvvetleri ise Gazze’de nokta operasyonları yaptı. Filistinli kaynaklara göre bu operasyonlarda şu ana kadar bir Filistinli hayatını kaybeti onlarcası da yaralandı. İsrail muhalefeti Olmert ‘in böyle bir zamanda veda ziyaretlerine çıkmasını yersiz ve gereksiz bulduğunu açıkladı zira İsrail medyasındaki haberlere bakılırsa ordu Gazze’de geniş çaplı bir operasyon için hazırlıklarını son hız sürdürüyor. Hatta İsrail Dışişleri Bakanı Tzpi Livni dünyadaki İsrail Büyükelçilerinden görev bölgelerinde Hamas’a karşı askeri gücün arttırılması için destek bulma kampanyalarını arttırmalarını istedi. Pazar günü yapılan toplantılar sonrasında İsrail Dışişleri yetkilileri Livni’nin talimatı ile çalışmalara başladı. Birleşmiş Milletlere’de resmen şikayette bulunan İsrail yakın bir tarihte Gazze’ye büyük bir askeri operasyon için dünyanın desteğini arıyor.

XS
SM
MD
LG