Erişilebilirlik

İsrail 250 Filistinli Mahkumu Serbest Bıraktı


İsrail, 227 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Tutuklular, serbest bırtakıldıktan sonra Ramallah'a gönderildi.

İsrail geçen hafta 250 tutukluyu Filistin Yönetimi başkanı Mahmut Abbas’a bir iyi niyet jesti olarak bırakacağını açıklamış ancak ertelemişti.

İsrailli yetkililer, erteleme kararının Mahmut Abbas’ın, hac için Mekke’ye gitmesi nedeniyle alındığını açıkladı.

Tutukluların hepsi Mahmut Abbas’ın lideri olduğu El Fetih örgütünün üyesi. İsrail cezaevlerinde halen 10 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

Öteyandan Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal, Gazze’de İsrail ile 6 aylık ateşkes anlaşmasını uzatmayı düşünmediklerini söyledi.

Hamas’ın Gazze’deki lideri İsmail Haniye, dün, Hamas’ın 21’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan mitingde, onbinlerce yandaşına seslenmiş ancak ateşkesin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda bir açıklama yapmamıştı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü ise İsrail’in Hamas ile ateşkesi uzatmaya hazır olduğunu bildirdi. Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan ateşkes anlaşması bu hafta sona eriyor.

Anlaşma Gazze’den İsrail’e yapılan saldırıların durdurulması karşılığında, İsrail’in Gazze’ye gıda ve eşya giriş çıkışını kademeli olarak serbest bırakmasını öngörüyordu. Ancak İsrail, son zamanlarda artan militan saldırılar karşısında Gazze’ye uyguladığı ablukayı sıkılaştırdı.

Carter Meşal'le Görüştü

Amerika’nın eski başkanı Jimmy Carter, Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal’le görüştü. Meşal’le ikinci kez görüşen Carter, İsrail - Filistin sorununa çözüm bulunması için girişimlerde bulunuyor.

Carter’ın Meşal’le görüşmesi daha önce Amerika’da eleştirilmişti. Meşal’in lideri olduğu Hamas, Amerika ve İsrail tarafından terör örgütü olarak görülüyor.

Carter, Cumartesi günü de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’la görüştü. Carter, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Obama yönetiminde Amerika’yla Suriye arasında diplomatik ilişkilerin canlandırılmasını umduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG