Erişilebilirlik

Ateşkes Çabaları Sonuçsuz Kaldı


İsrail ve Hamas arasındaki Cuma günü bozulan ateşkesi son bir gayretle uzatma çabaları sonuçsuz kaldı. Mısır’ın taraflarla yeniden görüşebilmek için dün istediği 24 saatlik ateşkes başarıya ulaşmadı. Son olarak İsrail Ordusu 3 Filistinli militanı öldürdü.

Ortadoğu’da İsrail ve Hamas arasındaki gerilim her geçen saat artıyor. Geçen Cuma günü son altı aydır devam eden ateşkesin bozulması sonrasında İsrail’in güney kentlerine Kassam füzeleri yağarken, İsrail Ordusu’da Gazze Şeridi’nde nokta operasyonlar sürdürüyor.

Bu operasyonların sonuncusunda patlayıcı düzeneği yerleştirmek için Gazze ve İsrail arasındaki sınıra yaklaştıkları iddia edilen 3 Filistinli öldü.

Son olarak Hamas Liderlerinden Mahmud Zahar Mısır’ında telkiniyle İsrail ile ambargonun kaldırılmasına karşılık yeniden ateşkesin gündeme gelebileceğine yönelik açıklamalarıda sonuç vermedi. Mısır’ın taraflarla görüşebilmek için istediği 24 saatlik ateşkese ne Hamas militanları ne de İsrail ordusu uydu.Bu gelişmelerin ışında bölge tansiyonunun gelecek günlerde daha da yükselmesinden endişe duyuluyor.

İsrail askeri kaynakları aralarında Gazze’nin yeniden işgalininde olduğu bir dizi büyük çaplı askeri operasyon alternatifini masaya yatırmış durumda ve muhalefet partisinden bu yönde ciddi destek alıyor. Her nekadar hükümet henüz böyle bir operasyona yeşil ışık yakmış değilse de kamuoyundan İsrail hükümetine Kassam füzelerine bir çare bulması için ciddi baskılar var.

Dışişleri Bakanlığı haftabaşında başlatttığı bir kampanya ile uluslarası platformda olası bir geniş çaplı askeri operasyon için dünyada nabız yokluyor. Dışişleri Bakanı Tzpi Livni önümüzdeki Perşembe günü Mısır’a giderek Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile biraraya gelecek. Bu görüşmede Mısır makamları bölgede yeni bir ateşkes için İsrail tarafını iknaya çalışacak ancak yaklaşan İsrail genel seçimlerine favori iki adaydan biri olarak girecek Tzpi Livni’nin halka Hamas’ı bitirme sözü verdiği gözönüne alındığında bu girişimlerin ne kadar başarılı olacağı tartışılır.

XS
SM
MD
LG