Erişilebilirlik

MGK Ateşkes Çağrısı Yaptı


Milli Güvenlik Kurulu, yılın son toplantısında Gazze’deki çatışmalardan ‘derin endişe’ duyulduğunu belirterek, İsrail’e Gazze’ye dönük operasyonları durdurma, Filistin’e de birlik çağrısı yaptı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonu, MGK’nın bu yıl gerçekleştirdiği son toplantısında da ana gündem maddesi oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen toplantıda, İsrail’e operasyonları durdurma, Filistin’e de iç çatışmaları çözme çağrısında bulunulması kararlaştırıldı.

MGK’ya, İsrail’in Gazze operasyonuna son vermek ve taraflar arasında diplomatik çabanın öne çıkmasını sağlamak üzere Ortadoğu turuna çıkmaya hazırlanan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile kuvvet komutanları da katıldı. Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, kurulun temel gündem maddelerinin Gazze’de yaşanan gelişmeler ve Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı yürütülen mücadele olduğu ortaya çıktı.

Bildiride, Gazze operasyonunda çok sayıda Filistinli’nin hayatını yitirmesinden ‘derin endişe’ duyulduğu belirtilirken, İsrail ve Filistin’e şu çağrıda bulunulduğu belirtildi: “Toplantıda, askeri harekatın derhal durdurulması, çatışmaların sona erdirilmesi, diplomasiye imkan tanınması, Gazze’deki halka insani yardımların güvenli şekilde ulaştırılmasının sağlanması ve ayrıca Filistinliler arasında bir an önce uzlaşmaya varılması çağrısında bulunulmuştur”

Bildiride, Türkiye’nin PKK’yla mücadelesinin ‘kararlılıkla’ sürdürüleceği vurgulanırken, Amerika’nın 2011’de bölgeden çekilmesini de öngören Güçlerin Statüsü Anlaşması (SOFA) sonrası Irak’taki yeni dönem için de değerlendirilmelerde bulunulduğu kaydedildi. Bildiride, PKK’yla mücadelede Kürt yönetiminin de dahil olduğu Irak, Türkiye ve Amerika arasında kurulan üçlü işbirliği mekanizmasının değerlendirildiği, Irak’la işbirliğinin geliştirilmesinin üzerinde de durulduğu kaydedildi.

XS
SM
MD
LG