Erişilebilirlik

'Kürtlerin Petrol Anlaşmaları Yasadışı'


Irak Petrol Bakanı Hüseyin el-Şehristani kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin petrol anlaşmalarını "yasadışı ve geçersiz" ilan etti.

lrak Petrol Bakanı Hüseyin el-Şehristani, Irak'ta üç günlük resmi yeni yıl tatilinin sonra ermesiyle bugün başkent Bağdat'ta yaptığı açıklamada, Kürtlerle lrak Hükümeti arasında askıda olan sorunların 2008 yılında çözümsüz kaldığını belirterek, "Kürtlerle aramızdaki en büyük sorun, Kürt Bölgesel Yönetiminin yabancı petrol şirketleriyle yapmış olduğu anlaşmalardır" dedi.

El-Şehristani, Kürt yönetimi ile Merkezi Bağdat Hükümeti arasında başta petrol anlaşmaları olmak üzere diğer sorunların çözümü konusunda önümüzdeki günlerde lrak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Erbil'e giderek Kürt yetkilerle görüşeceğini söyledi.

Irak Petrol bakanlığının yabancı petrol şirketleriyle yapmış olduğu anlaşmalar dışında diğer petrol anlaşmaları "geçersiz" ve "yasadışı" olduğunu tekrarlayan Şehristani; "Kürt Bölgesel Yönetiminin şimdiye kadar yabancı petrol şirketleriyle yapmış olduğu hiç bir anlaşmanın içeriği konusunda bilgimiz yoktur" açıklamasında bulundu.

Kürt yönetimi ise, yapılan anlaşmaların Irak Anayasası'na uygun bir şekilde yapıldığını iddia ediyor.

Çin - Irak Arasında Petrol Anlaşması

Çin Ulusal Petrol Şirketi Irak'ın doğusunda çalışmalarına başladı. 2003 yılında Saddam Hüseyin rejminin devrilmesinden bu yana ilk kez yabancı bir petrol şirketiyle anlaşma sağlanmış oldu.

Üç milyar dolarlık anlaşma uyarınca Bağdat'ın güneydoğusu'nda Vaist vilayetindeki el Ahdab petrol sahası geliştirilecek. El Ahdab petrol sahasından günde 110 bin varil petrol çıkarılacak.

XS
SM
MD
LG