Erişilebilirlik

Avrupa'da Yahudiler'e Saldırılar Artıyor


Avrupa’da, Orta Doğu’daki savaşla bağlantılı olarak Yahudi karşıtı faaliyetlerde artış gözlendiği bildirildi.

Fransa’nın Toulouse kentinde ateşe verilen bir araç bir sinagoga çarptırıldı. Olayda can kaybı olmadı.Olay üzerine açıklama yapan Toulouse Savcısı Michel Valet, saldırganların üç kişi olduğunu, trene binip kaçmaya çalışırken görgü tanıklarınca tespit edildiklerini belirtti.

Savcı Valet, Sinagoga fırlatılan arabanın yanısıra, buraya bir kaç metre uzaklıkta, motoru ve kapısı açık, çalışır vaziyette terkedilmiş başka bir arabanın daha tespit edildiğini, arabanın içinde de patlamaya hazır molotof kokteyli içeren 3 şişe bulunduğunu açıkladı. Savcı, bu arabanın da patlatılmak üzere hazırlandığını ancak vakit bulunamadığı için kullanılamadığnı tahmin ettiklerini kaydetti.

Saldırı, Fransız yetkililerinde, Gazze’de yaşananların Fransız topraklarına sıçraması endişesi yarattı. Olayı Ortadoğu gezisi sırasında öğrenen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, saldırıyı yapanları büyük bir nefretle kınadığını belirtti. Sarkozy, emniyet ve yargı güçlerinden saldırganların bulunup cezalandırılması için bütün olanaklarını seferber etmelerini istedi. Uluslararası tansiyonun ulusal düzeyde farklı komüniteler arasında yayılmasını tolere etmeyeceklerinin altını çizdi.

İçişleri Bakanı Michel Alliot-Marie de Fransa gibi düşünce özgürlüğü bulunan bir ülkede böylesi bir saldırı düzenlemenin “aptalca ve isyan ettirici” olduğunu dile getirdi.

Saldırının Gazze’de yaşananlarla bağlantısını tespit etmek için erken olduğunu dile getiren İçişleri Bakanı Alliot-Marie, üç şüphelinin arandığını belirtti. Bayan Bakan, Ortadoğu’daki Filistin-İsrail çatışmasının Fransa’ya sıçramaması için tüm ülkeyi birlik olmaya davet etti. Ülkedeki ırkçılık karşıtı dernekler ile müslüman ve yahudi dernekleri saldırıyı kınadı ve İçişleri Bakanı Alliot-Marie ile saldırıyı değerlendiren bir toplantıya katıldı.

Toulouse kentinin yahudi kökenli Belediye Başkanı Pierre Cohen, her türlü şiddeti kınadıklarını açıklarken, Yahudi Dernekleri Temsilciler Komitesi bölge Başkanı Nicole Yardeni, “öfkeden çok üzüntü duyduklarını, saldırının nefret duygularıyla yapıldığını görmekten üzüldükleri” dile getirdi.

XS
SM
MD
LG