Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi'nin Ateşkes Çağrısına Uyulmuyor


Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararına rağmen Gazze’de şiddetli çatışmalar bütün gün devam etti.

Gazze kentinden dumanlar yükselirken, İsrail savaş helikopterlerinin tüm bölgede sürekli devriye uçuşları yaptığı gözlendi.

Çatışmalar Gazze’nin kuzeydoğusunda İsrail sınırında yoğunlaşmış durumda.

İsrail ordusunun iki haftadır aralıksız süren bombardımanına rağmen Hamas militanları bugün de Yahudi kentlerine roket attı.

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi başkanı, Gazze ve İsrail’de savaş suçu soruşturması açılmasını istedi. Navi Pillay, işledikleri suçlardan bireylerin sorumlu tutulabilecekleri uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler, ayrıca, hafta başında 30 Filistinlinin öldüğü olaya ilgili yeni bir rapor da yayınladı.

Raporda, İsrail askerlerinin 100’den fazla sivili bir binaya soktuğu ve dışarı çıkmamalarını emrettikten sonra binayı sayısız kez ateşe tuttukları yazılı. Katliamı ilk kez Uluslararası Kızıl Haç örgütü duyurmuştu.

İki haftadır süren İsrail saldırılarında in ez 750 Filistinlinin öldüğü tahmin ediliyor.

Babacan New York Temaslarını Tamamladı

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'deki durumu ele almak üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'yi temsil etmek amacıyla New York'a gelmişti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan BM'deki temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Amerika'nın eski dışişleri Bakan yardımcılarından Richard Holbrooke ile bir araya geldi. Babacan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşmesinde, Genel Sekreter, Türkiye'nin Gazze konusunda yürüttüğü aktif diplomasinin takdirle karşılandığını belirtti. Görüşmede Ban, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze konusunda en erken davranan liderlerden biri olduğunu belirterek, bu konuyu Erdoğan'la telefonda görüştüğünü söyledi.

Ban Ki Moon görüşmede Babacan'a, Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını istediğini ve bölgeye izleme gücü gönderilmesine de sıcak baktığını kaydetti. Ban BM Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili olarak harekete geçmesinin Konsey'in inanılırlığı bakımından önemli olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a, Filistinliler ve Arapların kendi aralarındaki birliğin Filistin davası için önemli oldğunu söyledi. ''Gazze'de ölümler durdurulmalı'' diyen Mahmud Abbas ise Gazze'deki durumla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'nin tutumunu takdirle karşıladıklarını söyledi. Abbas ayrıca Türkiye'nin Orta Doğu'daki sorunların çözümünde rol oynayabilecek konumda olduğuna inandığını kaydetti.

Babacan New York'taki temasları çerçevesinde Fransa Dışişleri Bakanı ve Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile de görüşmüştü.

Güvenlik Konseyi'nin Gazze'deki durumla ilgili 1860 sayılı kararı dün kabul etmesinden sonra, Dışişleri Bakanı Babacan bir konuşma yaptı.

Babacan, kararın her maddesinin tüm üyeleri tam anlamıyla tatmin etmeyebileceğini ancak Güvenlk Konseyi'nin ortak görüşünü temsil ettiğini söyledi.

Kararın, tüm üyelerin Gazze'deki durum karşısında birlikte hareket edebilmelerini sağlaması bakımından büyük önem taşıdığını belirten Ali Babacan, 'derhal ateşkes sağlanması' ve 'İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi' çağrısında bulunan kararda yer alan unsurların zaman kaybetmeden uygulanması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bu kararın tüm ve etkin şekilde uygulanması için gerekli her türlü çabayı göstereceğini kaydeden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bölgede kalıcı istikrar ve barışın sağlanması için çalışmalara devam edileceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG