Erişilebilirlik

Gazze'de Savaş, Kahire'de Ateşkes Görüşmeleri Devam Ediyor


Gazze'de şiddete son vermek için Mısır'da diplomatik çabalar devam ederken Gazze'ye saldıran İsrail kuvvetleriyle Hamas militanları arasındaki çarpışmalar üçüncü haftasına girdi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas bugün Kahire'de Mısır'ın ateşkes önerisi üzerinde Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le görüştü. Daha sonra düzenlenen basın toplantısında Abbas, taraflara Mısır'ın önerisini kabul etmeleri çağrısında bulundu. Abbas bu öneriyi, kan dökülmesine son verebilecek "tek yol" olarak niteledi. Gazze bölgesi, Mahmud Abbas'la anlaşmazlık içinde olan militan Hamas grubunun kontrolu altında bulunuyor.

Hamas Gazze'ye yabancı askerlerin ve gözlemcilerin gönderilmesi teklifini reddetti.

Daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı, tarafların derhal ateşkes'e gitmesi yolundaki karar ise hem İsrailhem de Hamas tarafından reddedildi. Ancak Hamas, Mısır'ın önerisini görüşmek üzere Kahire'ye bir heyet yolladı. İsrail yetkilileri de hafta başında Kahire'yi ziyaret etmişti.

Bugün (Cumartesi) ve dün gece Gazze bölgesine İsrail tarafından 40'dan fazla hava saldırısı düzenlendi. İsrail askeri yetkilileri, en az 15 Hamas militanını daha öldürdüklerini söyledi. İsrail askerleriyle Hamas militanları arasında kara çatışmaları da yaşandı. Filistin acil yardım görevlileri, Gazze'nin kuzey kesiminde bir İsrail tankının ateşi sonunda en az 8 kişinin öldüğünü bildirdi. Hamas da İsrail'in güneyini hedef alan roket atışlarını sürdürdü.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni "Washington Post" gazetesine verdiği mülakatta Gazze'deki İsrail askeri saldırısının ne zaman sona ereceği konusunda açıklama yapmayı reddetti.İsrail'in, harekatla hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını görmesi gerektiğini söyleyen Livni, Hamas'a karşı savaşı, "teröre karşı savaş" olarak niteledi.

Başbakan Ehud Olmert de BM Güvenlik Konseyi'nin Perşembe günü adığı ateşkes kararını dikkate almayacaklarını belirtti ve İsrailli sivilleri hedef alan roket atışları devam ettiği sürece İsrail'in de askeri operasyonu sürdüreceğini bildirdi.

Hamas liderleri de Güvenlik Konseyi kararını reddederken, kendilerine danışılmamış olduğunu söyledi. Hamas, İsrail'in Gazze'deki ablukasına son vermeyi içermeyen bir planı kabul etmeyeceğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon dün (Cuma) İsrail Başbakanıyla yaptığı konuşmada Güvenlik Konseyi'nin kararına rağmen Gazze'de şiddetin sürmesinden duyduğu düş kırıklığını dile getirdi.

Gazze'deki sağlık görevlileri İsrail saldırıları sırasında ölen Filistinlilerinin sayısının 800'ü geçtiğini söylüyor. Bunların yarısının kadın ve çocuklar olduğu bildiriliyor. İsrail tarafında ölenlerin sayısı ise 9'u asker olmak üzere, 13.

Yüzbinlerce Gazzeli gıda, ilaç ve su sıkıntısı çekerken bölgenin büyük bölümünde elektrik kesik durumda.

Birleşmiş Milletler yetkilileri siviller için yardım çalışmalarına, İsrail'den güvence aldıktan sonra en kısa zamanda yeniden başlayacaklarını söylüyor.

BM, yardım çalışmalarını Perşembe günü, İsrail ordusunun, yardım görevlilerinin hayatını tahlike altına sokması nedeniyle askıya almıştı.

XS
SM
MD
LG