Erişilebilirlik

İsrail'den Gazze'ye Yeni Hava Saldırısı


İsrail kara birlikleri Gazze’de Hamas militanlarıyla sokak çatışmalarını sürdürürken, hava kuvvetleri de bu sabah yeni saldırılar düzenledi.

Filistinli yetkililer 20’inci gününe giren çatışmalarda ölü sayısının bini aştığını bildirdi. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu başkanı, ölenler arasında 300 çocuğun bulunduğunu açıkladı.

UNICEF Başkanı Ann Venemen bin 500’ü aşkın çocuğun da yaralandığını bildirerek, kayıpları “trajik” ve “kabul edilemez” olarak niteledi.

Çatışmalarda bugüne kadar 13 İsrailli ölürken, Hamas dün de İsrail’in güneyine roket saldırıları düzenlemeye devam etti.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Gazze’de sağlık merkezlerine götürülemeyen yaralıların ölüme terk edildiğini bildirdi. Bölgeyi ziyaret eden Örgüt Başkanı Jakop Kellengerger, Gazze’deki durumun şok edici olduğunu söyledi. Hamas’ın roket saldırıları düzenlediği İsrail’in Sderot kentine de uğrayan Kellengerger, taraflara askeri hedefleri sivil hedeflerden ayırması çağrısında bulundu.

Hamas Ateşkesten Vazgeçti

Hamas Mısır’ın önerdiği ateşkes planının genel çerçevesine itirazı olmadığını ancak planı kabul etmekten vazgeçtiğini açıkladı.

Kahire’de Mısırlı yetkililerle görüşen Hamas yetkilisi Salih el Berdavil, Hamas’ın Mısırlı yetkililere görüşlerini anlattığını ve İsrail’in yanıtını beklemeye gerek görmediklerini söyledi.

Mısırlı yetkililerin planı, kısa ve uzun vadeli ateşkes sağlanmasını, Gazze-İsrail sınırının açılmasını ve İsrail birliklerinin Gazze’den çekilmesini öneriyor. Plan Gazze’ye uluslararası gözlemcilerin yerleştirilmesi çağrısı da yapıyor.

İsrail Hamas’ın füze saldırılarını durdurmasını istiyor.İsrail Savunma Bakanlığı Yetkilisi Amos Gilad bugün Mısır’da yetkililerle ateşkes planını görüşecek.

Soli Özel: 'Ateşkes Olsa Bile Kalıcı Barış Olmaz'

İsrail’in Gazze’de yürüttüğü operasyonda 20’inci güne girildi. Taraflar arasında henüz ateşkes sağlanamadı.

Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Sabah gazetesi köşe yazarı Soli Özel, Gazze’de ateşkes ilan edilse bile kalıcı barışın uzak olduğunu söyledi.

Soli Özel, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik açıklamalarını ve bunların olası etkilerini de radyomuza değerlendirdi.

Aydan Kızıldağlı'nın sorularını yanıtlayan Soli Özel'le söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG