Erişilebilirlik

Gazze'de Ateşkes Beklenirken İsrail Ateşi Devam Ediyor


Gazze'de ateşkes beklentileri arasında İsrail bombardımanı bugün de (Cumartesi) devam etti. İsrail kabinesinin bugün geç saatlerde Gazze'ye saldırıyı durdurma yönündeki önerileri ele alması bekleniyor.

İsrail ordusu, Gazze'ye bombardımanı dün gece ve bugün erken saatlere kadar sürdürdü. Gazze'deki Filistin sağlık görevlileri, saldırılarda şimdiye kadar yaklaşık 1,200 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Saldırının son kurbanları arasında İsrail ateşine hedef olan Beit Lahiya kasabasındaki Birleşmiş Milletler okuluna yüzlerce Filistinliyle birlikte sığınmış olan iki küçük çocuk da bulunuyor.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, İsrail'in savaş suçu işleyip işlemediği konusunda soruşturma yapılması için çağrıda bulunuyor.

Bölgedeki temaslarını sürdüren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon bugün Lübnan yetkilileriyle görüştü ve İsrail'e yaptığı tek taraflı ateşkes'e gitme çağrısını tekrarladı.

"Gazze'de ölen ve yaralananların sayısı ve yıkım dayanılması güç bir düzeye yükseldi" diyen BM Genel Sekreteri, tarafları savaşı durdurmaya çağırdığını ve derhal ateşi kesmelerini beklediğini söyledi.

İsrail'in güvenlikten sorumlu çekirdek kabinesinin bugün Yahudi Şabatı'nın bitiminden sonra toplanması ve muhtemel ateşkes'i ele alması bekleniyor. Başbakan Ehud Olmert'in bu toplantıdan sonra bir açıklama yapacağı bildiriliyor.

Bu arada İsrael yetkilileri Gazze'de askeri hedeflerine ulaşmak üzere olduklarını söylüyor. İsrail, Hamas grubunun İsrailli sivillere roket ateşi açması yeteneğini ortadan kaldırmak ve grubun yeniden silahlanmasını engellemek amacında olduğunu belirtiyor.

Hamas ise meydan okumaya devam ediyor. Lübnan'daki Hamas temsilcisi Usame Hamdan, İsrail tek yanlı ateşkes ilan etse bile Hamas'ın, talepleri yerine getirilmediği takdirde savaşa devam edeceğini söyledi. Hamdan, Arap ülkelerine yaptıkları İsrail'le ilişkileri kesme çağrısını tekrarladı.

Hamdan, ateşkes yönündeki diplomatik girişimlerle İsrail'e yardımcı olduklarını öne sürdüğü Arap ülkelerinin bundan sonra bölgede söz sahibi olamayacaklarını söyledi.

Hamas İsrail'in Gazze'den bir hafta içinde tamamen çekilmesini, Gazze'yle bütün sınır kapılarını ve Mısır-Gazze sınırını açmasını istiyor.

İsrail, Gazze'ye silah girişini durdurmak için bölgeyi tam bir abluka altına almış bulunuyor.

Bu arada Hamas militanlarının bugün de Gazze'den İsrail'in güneyine roket ateşi açtığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG