Erişilebilirlik

Irak'ta Yerel Seçimler: Türkmenlerin Beklentileri


Irak’ta yerel seçimler yarın yapılıyor. 14 vilayette yapılacak olan seçimlerde 14 bin 400 aday, 440 Belediye Meclisi üyeliği için yarışıyor. Peki, Iraklı Türkmenlerin durumu ne? Beklentiler ne yönde?

2005 Parlamento seçimlerinden sonra Iraklılar yeniden sandık başına gidiyor. Irak’ın 18 vilayetinden 14’ünde yapılacak yerel seçimlerde 15 milyon seçmenin oy kullanma hakkı var.

Kerkük ve Iraklı Kürtlerin kontrolündeki 3 vilayette seçim yapılmıyor. Etnik grupların iktidar paylaşımı konusunda bir uzlaşmaya varıncaya kadar Kerkük’teki yerel seçimler ertelendi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Kerkük konusunda bir karar verilinceye kadar Kürt bölgesindeki Dohuk, Süleymaniye ve Erbil vilayetlerinde de seçim yapılmamasını kararlaştırdı.

Iraklı Türkmenler açısından Musul, Diyala ve Selahattin vilayetleri büyük önem taşıyor. Irak Türkmen Cephesi Kuzey Amerika Temsilcisi Asıf Serttürkmen, Türkmenlerin de yerel seçimlere hazır olduğunu kaydetti.

Ancak Türkmenlerin seçimlerin meşruluğu, güvenilirliği konusunda kaygıları da var. Seçim merkezlerine yönelik tehditlerin, saldırıların yapıldığını belirten Serttürkmen, Birleşmiş Milletlerin veya üçüncü devletlerin gözetiminde olmayan bölgelerde çıkacak sonuçlardan kaygı duyduklarını söyledi. Serttürkmen, "umarız bu seçimler adil bir şekilde yapılır" diye konuştu.

2005 seçimlerini Sünni Arapların boykot etmesi nedeniyle Iraklı Kürtler kuzey bölgelerinde ciddi bir çoğunluk sağladı. Bu seçimleri kimsenin boykot etmesi beklenmiyor. Dolayısıyla Musul gibi kentlerde Kürtlerin zemin kaybetmesi mümkün.

Serttürkmen yerel seçimlerin Iraklı Türkmenler açısından önemli olduğunu vurguluyor. "Irak Türkmen Cephesi olarak hazırlıklarımızı yaptık" diyen Serttürkmen, Musul, Diyala, Selahattin ve Bağdat'ta bütün Türkmenlerin 206 listesine oy vermesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Kriz Grubu’na göre, Irak’taki yerel seçimler, dört yıl önceki seçimlerden sonra kurulan yerel yönetimlerdeki ciddi temsil dengesizliğini gidermek için bir fırsat olabilir. Kriz Grubu’nun bu konudaki raporunda, etnik grupların temsiliyle ilgili dengesizliğin ciddi sorunlara ve şiddet olaylarına yolaçtığı hatırlatılıyor.

Haberin tümünü ve Asıf Serttürkmen'in değerlendirmesini dinlemek için yukarıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG