Erişilebilirlik

Holbrooke Afganistan ve Pakistan'dan Sonra Yeni Delhi'de


Amerikalı diplomat Richard Holbrooke Yeni Delhi’de Hindistanlı yetkililerle bölge güvenliğini görüşüyor. Holbrooke Hindistan İçişleri Bakanı Pranab Mukherci ve Ulusal Güvenlik Danışmanı M.K. Narayanan ile biraraya gelecek.

Obama yönetimi tarafından Afganistan ve Pakistan temsilcisi olarak atanan Richard Holbrooke, geçen hafta da bu iki ülkede görüşmeler yapmış, yetkililerle terörizme karşı mücadele konularını ele almıştı.

Bu arada Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai Amerikan yönetiminin Afgan savaşını ele alacağı stratejik gözden geçirme toplantısına ülkesinin de katılacağını açıkladı. Karzai Amerika’nın özel temsilcisi Richard Holbrooke’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmeyi “samimi, ayrıntılı ve verimli” olarak değerlendirdi. Karzai şöyle konuştu: “Barack Obama’nın teklifimi kabul etmiş olmasından memnunluk duyuyorum. Afganistan, Amerika’nın savaşı ele alacağı stratejik gözden geçirme toplantısına Dışişleri Bakanı Dr. Spanta başkanlığındaki bir heyetle katılacaktır.”

Holbrooke, Afganistan ziyareti sırasında milletvekilleri, yetkililer ve uzmanlarla bir araya geldi. Amerika yönetimi Holbrooke’un göreve başlar başlamaz yaptığı bu ziyareti, “gerçekleri anlama” ziyareti olarak değerlendiriyor. Holbrooke’un ziyaretinin Taleban militanlarıyla mücadelede başarısızlığa uğradığı düşünülen stratejide yeni önerilere fırsat vermesi bekleniyor.

Öte yandan seçimlere hazırlanan Afganistan’da hükümetteki yolsuzluk iddiaları her geçen gün artıyor. Seçimlerin baharda düzenlenmesi planlanmıştı ancak yetkililer seçimlerin Ağustos ayına ertelenmesini istiyor. Bu istek seçimlerin daha erken bir tarihte yapılmasını isteyen muhalifleri kızdırdı. Anayasa uyarınca Karzai’nin görev süresi 21 Mayıs’ta sona eriyor. Muhalifler, Karzai’nin bu tarihte görevi bırakmasını istiyor. Holbrooke seçimin Ağustos ayına ertelenmesini onayladı.

XS
SM
MD
LG