Erişilebilirlik

Özçelik Talabani'yle Görüştü


Iraklı Kürtler Amerika’ya Irak’tan ayrılmadan önemli sorunlara çözüm bulmasını istedi.

Bölgesel Kürt Hükümetinin dün Erbil'de düzenlediği bir konferansa katılan Neçirvan Barzani, daha sonra gazetecilere Kürtlerle Bağdat hükümeti arasındaki sorunları değerlendirdi.

Barzani, Amerika’nın Irak'tan birliklerini çekmeden önce, Bağdat'taki merkezi yönetimle aralarındaki sorunları çözmesi gerektiğini söyledi.

Barzani, Kerkük ve petrol geliriyle ilgili anlaşmazlığı hala giderilemediğine dikkat çekti.

Kerkük’te yaşayan Kürtler kentin bölgesel Kürt yönetimine bağlanmasından yana. Türkmen ve Araplar ise buna şiddetle karşı çıkıyor.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik ile yaptığı görüşmede, Irak ve Türkiye'nin ortak çıkarlarını güvence altına alacak stratejik ilişkilerin kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Celal Talabani, dün Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Murat Özçelik'i başkent Bağdat'taki konutunda kabul etti. Görüşmede, Irak ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yanısıra Irak'taki son durum ele alındığı bildirildi.

Irak Devlet Başkanı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Talabani'nin, Irak ve Türkiye'nin ortak çıkarlarını güvence altına alacak, bölgenin gelişmesi ve barış için hayırlı olacak stratejik ilişkilerin kurulmasının önemine dikkat çektiği belirtildi.

Talabani ve Özçelik'in, iki ülkenin her alanda ilişkilerin gelişmesi ve büyümesinden duydukları memnuniyeti dile getirdikleri kaydedildi.

Talabani'ye, Türkiye'nin Irak'taki siyasal sürece verdiği desteği yinelediğini aktaran Özçelik, tüm etnik gruplarıyla Irak'ın bütünlüğünü sağlamak için Devlet Başkanı Celal Talabani'nin sarfetmiş olduğu çabaları da takdir ettiklerini ifade etti.

Barzani'den Obama'ya "Sorunlarımızı Çöz" Çağrısı

Bölgesel Kürt Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, ABD'nin Irak'tan birliklerini çekmeden önce, Bağdat'taki merkezi yönetimle Kürt yönetimi arasındaki sorunları çözmesi gerektiğini söyledi.

Bölgesel Kürt Hükümeti Diyanet İşleri Bakanlığı'nın dün Erbil'de düzenlediği konfernasa katılan Neçirvan Barzani, konferans çıkışında gazetecilere Kürtlerle Bağdat hükümeti arasındaki sorunları değerlendirdi.

Barzani,"ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Irak'tan sorumlu bir biçimde çekileceğini birden fazla kez söyledi. Sorumlu çekilmeden bizim anladığımız, ABD'nin Irak'taki sorunları çözeceği ve Iraklılara bu sorunları çözmede yardım edeceğini" söyledi.

Kerkük sorununa da dikkat çeken Barzani, ABD'nin Irak'taki rolü, 140. madde gibi sorunları çözmek olduğunu savundu.

Bu arada Almanya Erbil'de Konsolosluk açıyor. Açılışa Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da katılıyor.

XS
SM
MD
LG