Erişilebilirlik

19 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times Obama'nın konut kredisini ödeyemeyen 9 milyon kişiyi hacizden kurtarma planını destekliyor. Ancak gazete, 75 milyar dolarlık planın yetersiz kalabileceği uyarısında bulunuyor:

"Konut kredilerinin ödenebilmesi için faiz oranlarının düşürülmesi şimdilik bir çözüm olabilir. Ancak işsizlik ve hastalık gibi durumlarda, bu düşük faizlerle bile borçlar ödenemeyebilir. Bu tür koşullarda iflas ilanı, ev sahiplerinin tek seçeneği olabilir. Bu nedenle Obama kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı kredilerini ödeyemeyenlerin barınma sorununu çözecek şekilde, iflas yasasında reforma gitmelidir."

Plana temkinli yaklaşan Washington Post ise ekonomideki olumsuz gidişat sürdüğü sürece, bu planın da yetersiz kalacağını savunuyor ve şöyle diyor:

"Halen birçok ev sahibi, aylık gelirinin % 50'sinden fazlasını konut kredisi olarak ödüyor. Obama'nın planına göre, kredi sağlayan kurumlar, devlet desteği yürürlüğe girmeden önce bu oranı % 38'e düşürecek. Ardından da sübvansiyonla bu oran % 31'e çekilecek. Ancak birçok ev sahibi için bunun hacizden bir farkı yok. İşsizlik oranının gelecek yılın ortalarına kadar artmaya devam etmesi bekleniyor. Obama'nın planı daha öncekilere kıyasla çok daha olumlu unsurlar içeriyor. Ne var ki, bu plan ev sahipleri iş sahibi olduğu sürece anlam taşıyor."

USA Today Pakistan hükümetinin Taleban'la anlaşarak ülkenin kuzeybatı bölgesinde şeriatı kabul etmesini eleştiriyor ve şunları yazıyor:

"Militanlarla anlaşma yapılmasına ilkesel olarak karşı çıkmıyoruz. Amerika da, Irak'ta Sünni gruplarla anlaşarak onların El Kaide'ye karşı verilen mücadeleye katılmasını sağlamıştı. Obama yönetimi bir yandan Afganistan'a 17 bin asker daha gönderirken, muhtemelen bir yandan da isyancı gruplarla benzer bir anlaşma sağlamaya çalışacaktır. Ancak bu tür anlaşmalar daha genel bir stratejinin parçası olmalı, bölge halkının yaşamını değiştirecek yardımlar da yapılmalıdır. Pakistan hükümeti ise bu konuda hiçbir adım atmıyor"

Boston Globe Amerikan ordusunun asker açığını kapatmak için göçmenleri askere alma çabasını destekliyor:

"Bu politika geçmişte de uygulanmıştı. Amerika'nın girdiği bütün savaşlarda, vatandaşlık hakkı almamış birçok göçmen bu ülke için mücadele etti. Ancak yine de bu politikanın Amerika'ya göç akını başlatmasından kaygı duyuluyor. Buna karşılık, yabancı topraklarda ülkenin gözü ve kulağı olabilecek göçmenlerin değerini en iyi askerler bilir. Askerlik karşılığında vatandaşlık programı, ordunun hızla hayata geçirmesi gereken bir programdır."

XS
SM
MD
LG