Erişilebilirlik

Avrupa Birliği'nin Afganistan'a İlgisi Artıyor


Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının masaya yatırdığı önemli politika başlılarından biri Afganistan’dı. Amerikan yönetiminin son dönemde bu konuya verdiği öncelikli önem Avrupa Birliği’ni de hareketlendirmiş durumda.

27 üyeli Avrupa Birliği, Afganistan’ın istikrara kavuşmasında önemli bir rol oynamak istiyor ve bu çerçevede mevcut stratejisini gözden geçiriyor.

Toplantıda alınan önemli kararlardan birini gelecek haftalar içinde bu ülkeye özel bir görev timi göndermek oluşturuyor. Bu ekibin öncelikli görevi bu yaz düzenlenecek olan seçimlerin gönderilecek uluslararası gözlemciler için yeterince güvenli olup olmadığını araştırmak olacak.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Afganistan halkına ve hükümetine yönelik Avrupa desteğinin artırılacağının altını çizdi. Çek Bakan, seçimler ve güvenliğin artırılması konusunda Avrupa Birliği’nin oynayacağı önemli bir rol olduğunu söyledi. Schwarzenberg, Avrupa Birliği’nin katkıda bulunabileceği somut alanların başını ülkede hukukun üstünlüğünü hakim kılmak amacıyla yargıçlar ve adli uzmanlar ile polis eğitmenleri göndermek olabileceğini belirtti. Avrupa Birliği, Afganistan’daki polis eğitim projesini 180 kişiden 400’e çıkarmayı planlıyor.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Javier Solana da Brüksel ile Washington arasında Afganistan konusunda sağlanacak işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Solana, “Gelinen aşamada, şu an mevcut politikasını gözden geçiren ABD’yle birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. ABD’yle ortak bir stratejiye sahip olmayı çok arzu ederiz. Alandaki polis misyonunu desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Bakanların masasındaki bir başka önemli konu da Batı Balkanlar oldu. Ancak bu konuda Avrupa Birliği içinde tam bir uzlaşı olduğundan bahsetmek pek mümkün değil. Slovenya’nın bir sınır anlaşmazlığı nedeniyle Hırvatistan’ın müzakere sürecini bloke etmeyi sürdürmesi Avrupa Birliği ülkeleri açısından ciddi bir sıkıntı kaynağı olmayı sürdürüyor. Bu blokajın kalkmaması halinde Hırvatistan’ın üye olmasının gecikebileceği vurgulanıyor.

Diğer Balkan ülkeleri de bazı ciddi sorunlarla karşı karşıya. Örneğin Hollanda, savaş suçlusu Ratko Mladiç’ı yakalamadığı için Sırbistan’ı engelliyor. Genişleme konusunda da belli bir isteksizlik söz konusu.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn,“Hepimiz Batı Balkanlar’ın Avrupa perspektifi konusundaki tahhütlerimize bağlıyız. Her ülke gerekli şartları karşıladığında ileri doğru bir adım atabilir” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG