Erişilebilirlik

Biden: 'Afganistan'daki Durum Herkesi Tehdit Ediyor'


Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, Amerika ve NATO müttefiklerinin Afganistan’da savaşı kazanmakta olmadıklarını söyledi. Ancak Biden savaşın kaybedilmediğini de vurguladı.

NATO’nun yürütme organı olan Kuzey Atlantik Konseyinde konuşan Biden Afganistan’da kötüleşen durumun Amerika ve tüm ittifak üyeleri içintehdit oluşturduğunu belirtti.

Amerika Başkan Yardımcısı, NATO müttefiklerini Afganistan’da artan Taleban saldırılarına karşı yeni bir strateji belirlemede yardımcı olmaya da çağırdı.

Başkanlık koltuğuna Barrack Obama’nın oturmasndan bu yana uluslararası alandaki politikalarına yeni bir yön veren ve mevcut stratejilerini gözden geçiren Amerikan yönetimi Avrupa’yla yakın işbirliğinde kararlı. Bu çerçevede ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, NATO ve AB yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere Brüksel’deydi.

Biden’ın ziyaretinin gerekçesini, “Dinlemeye geldim” sözleriyle açıklaması Amerikan dış politikasının yeni boyutunu özetleyen bir niteliğe sahip. Biden’ın NATO müttefiklerinin mesajlarını dinlediği ana konu ise Afganistan’dı.

Bölgede kötüleşen durumun sadece ABD açısından değil NATO masası etrafında oturan tüm uluslar için bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Biden, terörle mücadelede ortak bir perspektifle ve uzlaşı içinde hareket edilmesinin önemine dikkat çekti.

Biden, Amerikan yönetiminin Avrupa’da gerçekleştirilen bir terörist saldırıyı ABD’ye gerçekleştirilmiş bir saldırı olarak gördüğünün altını çizdi. Biden, ABD ve Avrupa’nın birlikte hareket etmesi halinde sadece Afganistan’daki ve Afganistan kaynaklı sorunlara değil, 21. yüzyılın bir çok sorununa çözüm üretilebileceğini söyledi.

Taliban’ın ılımlı kesimiyle diyalog kurmanın denemeye değer bir yaklaşım olduğunu, kendini yönetebilecek ve güvenliğini sağlayabilecek bir Afganistan’ın, teröristlerin kalesi ve sığınağı olmaması için çaba gerektiği, bu hedefe ulaşmak için gerçek ve uygulanabilir çözümler arayışında oldukları da Biden’ın vurguları arasında yer aldı.

Afganistan ve Pakistan’ın bir arada ele alınmasının gerekliliğine dikkat çeken ABD Başkan Yardımcısı, sorunun çözümü için kapsamlı ve güçlü bir sivil ve diplomatik yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Biden, sadece askeri yöntemle sorunların aşılamayacağını söyledi.

Biden, Afganistan’da yürütülen mücadeleyi de “Şu aşamada savaşı kazanmıyoruz ancak savaş kaybedilmiş olmaktan da uzak” sözleriyle özetledi.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG