Erişilebilirlik

Meksika'daki Şiddet Olayları Kaygı Unsuru


Amerika, Meksika’da uyuşturucu ticaretine bağlı şiddet eylemlerinin artmasından ve şiddetin sınırı aşıp Amerika’ya da sıçramasından büyük kaygı duyuyor. Kongre, Obama Yönetimi’nden, şiddetin ana kaynağı olan uyuşturucu kartellerinin çökertilmesinde Meksika’ya yardım etmesini istiyor.

Meksika’da güvenlik güçleri, uyuşturucu kartellerini kontrol altına almaya çalışırken, şiddet eylemleri artıyor.

Özellikle Amerika-Meksika sınırındaki Juarez gibi kentlerde polise yönelik saldırılar ve silahlı çatışmalar kontroldan çıkmış durumda.

Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, son haftalarda birçok bölgeye çok sayıda askeri birlik gönderdi.

Dışişleri Bakanının Latin Amerika’dan sorumlu yardımcısı Thomas Shannon, Calderon’un çabalarını övdü ve Kongre’yi, Meksika’ya yardıma devam etmeye çağırdı.

“Felipe Calderon, operasyonların başarıya ulaştığını ve şu anda attığı adım ve aldığı önlemlerin, Meksika’da düzeni yeniden sağlayacağını kanıtlamalıdır. Biz de elimizden geldiğince çabuk hareket etmeli ve kararlı davranmalıyız.”

Meksika, Amerika’dan, eğitim, ekipman ve diğer ihtiyaçlar için yardım alıyor. Bush Yönetimi tarafından geçen yıl imzalanan Merida anlaşması, Amerika, Meksika ve Orta Amerika ülkelerinin uyuşturucu ticaretiyle mücadelede işbirliği yapmasını öngörüyor.

Amerikalı yetkililer, Kongre’deki bir başka oturumda uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi için girişilen ortak çabalar hakkında bilgi verdi.

Cumhuriyetçi Harold Rogers gibi bazı Kongre üyelerine göre, Amerika Meksika’ya yeterince yardım etmiyor.

“Çeteler Meksika’yı, Meksika Hükümeti’ni ele geçirirse neler olacağını düşünün. Böyle bir durumla karşılaşırsak Amerika’nın başa çıkması gereken zorlukları hayal bile edemiyorum. Bence Amerika, uyuşturucu sorununu yeterince ciddiye almıyor.”

Merida Anlaşması uyarınca Amerikan yapımı helikopterlerin Meksika’ya teslim edilmesinin gecikmesi, en çok tartışılan konuların başında geliyor.

Dışişleri Bakanlığı Narkotik Dairesi Başkanı David Johnson, durumun abartılmaması gerektiğini söylüyor:

“Meksika, uyuşturucu ticaretiyle mücadele imkanlarına sahip, bu imkanları da kullanıyor. Biz, Meksika’nın bu mücadeleden galip çıkmasını istiyoruz.”

Meksika’da uyuşturucu ticaretinin yolaçtığı şiddet olaylarında geçen yıl 6 bin kişi öldü. Bu yılın başından beri de şiddet olaylarında artış kaydedildi.

XS
SM
MD
LG