Erişilebilirlik

Alman Polisi Okul Saldırısını Soruşturmayı Sürdürüyor


Almanya’nın Winnenden kentinde geçtiğimiz Çarşamba günü 17 yaşındaki bir saldırgan tarafından bir okula yapılan silahlı saldırı sonucu 15 kişi hayatını kaybetmişti. Ülkeyi şoke eden bu saldırının ardından, artan şiddet olaylarının sorumlusu ve sebebi aranıyor.

Alman kamuoyu daha uzun bir süre Winnenden’deki okul katliamını ve bunun sonuçlarını tartışacağa benziyor. Üzerinden altı gün geçen saldırı, Almanya gündeminin ilk sırasındaki yerini koruyor. Yapılan tartışmalarda, bu tarz şiddet olaylarının sebebinin ateşli silahlar yasasındaki boşluk, şiddet içerikli oyunlar ve okullardaki psikolog sayısının azlığı olabileceği tezleri ağırlık kazanıyor. Dikkati çeken, olay sonrasında siyasetçilerin şiddet içeren video oyunlarınının yasaklanması ya da kısıtlanması talepleri. Gerekli yasaların sertleştirilmesini isteyen politikacılar, silah yasalarında da daha sıkı kontröller gerektiğini savunuyorlar. 2002 yılında Erfurt kentinde yaşanan ve 16 kişinin yaşamına mal olan okul saldırısı sonrasında da, gençleri koruyacak yeni yasal düzenlemelere gidilmiş, silah satış yaşı 18’den 21’e çıkarılmıştı. Winnenden’deki saldırı, bu düzenlememin yetersiz kaldığını ortaya çıkardı. Ancak eğitim ve gençlik uzmanları silah yasalarında yapılacak olan sertleştirmelerin herhangi bir etkisi olmayacağını, esas sorunun eğitim sistemi ve gençliğin içinde bulunduğu durum olduğunu savunuyorlar. Almanya’da okullardaki öğretmen açığının 16 bini bulduğunu, ders vermek üzere görevlendirilen her beş öğretmenden birinin ise öğretmenlik eğitimi olmadığını belirten uzmanlar ayrıca okulalrda çok az sayıda psikolog bulunmasının da gençler arasındaki şiddetden sorumlu olduğunu savunuyor. Almanya'da ortaöğretim çağında bulunan her 12 bin öğrenciyle sadece bir psikolog ilgilenebiliyor. Almanya’nın tanınmış eğitim uzmanlarından Karlsruhe Üniversitesi’nden Profesör Havva Engin’de siyasetçilerin yasaları sertleştirme planlarını eleştirıyor ve okullardaki psikologların sayısını artırılmasını, bunun yanı sıra okullara sosyal pedagogların alınması talep ediyor.

Başbakan Angela Merkel, ebeveylerin çocuklarına karşı daha dikkatli olmaları çağrısında bulundu ve evlerdeki silahların çocukların ulaşamayacağı şekilde güvenli koşullarda saklanmasını istedi. Ülkede tahminlere göre, 10 milyon civarında ruhsatlı, 20 milyon kadar da ruhsatsız silah bulunuyor. Silah bulunduran Almanların bir bölümü atıcılıkla ilgilenenlerden oluşuyor, bunların sayısı 2 milyonu buluyor. Çarşamba günkü katliamı yapan 17 yaşındaki Tim K. adlı saldırganın babasının da bir atıcılık kulübü üyesi olduğu ve Tim’in babasının silahını çalarak, saldıryı düzenlediği ortaya çıkmıştı.

Bu arada Almanya’nın Stuttgart şehri yakınlarındaki Winnenden’deki katliamda ölenler için 21 Mart Cumartesi resmi devlet töreni düzenlenecek. Saat 11:00’de saldırının yapıldığı Alberville Okulu’nda başlayacak törene Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Başbakan Angela Merkel ve Baden – Württemberg eyaleti başbakanı Günther Öttinger’in katılması bekleniyor.

Öte yandan saldırı sırasında yaralananlardan Büşra Paşalıoğlu adlı Türk kız öğrenci Cumartesi günü taburcu edildi.

XS
SM
MD
LG