Erişilebilirlik

İran Obama'nın Mesajını Yetersiz Buldu


İran'ın Ruhani lideri Ayatullah Ali Hamaney, Başkan Barack Obama'nın Nevruz mesajında yaptığı "yeni başlangıç" çağrısını yetersiz buldu. Hamaney Amerika'nın "değişim sloganını" kullandığını, ancak İran politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını savundu.

Hamaney, Washington değişirse İran'ın da değişmeye hazır olduğunu söyledi.

Hamaney, Obama'nın hem İranlıların Nevruz bayramını kutladığını, hem de teröristleri ve nükleer silahlanmayı desteklemekle suçladığını belirtti.

Başkan Obama, önceki gün, Amerika'nın Sesi aracılığıyla yayınladığı video mesajında iki ülke arasında ciddi görüş ayrılıkları olduğunu ancak bunların diplomasi yoluyla çözümünde kararlı olduğunu belirtti. Obama, görüşme sürecinin tehditler değil dürüstlük ve karşılıklı saygı ile ilerletebileceğini vurguladı. Başkan, İran’ın, dünya ülkeleri arasında hak ettiği yere, terör ya da silahlarla değil barışçı eylemlerle ulaşabileceğini de bildirdi. Başkan Obama, Nevruz kutlama mesajında yeni bir başlangıçtan sözetti:“Yeni bir başlangıç, çocuklarımızın geleceği, ailelerimizin güvenliği, toplumumuzun ilerlemesi ve ülkelerimiz arasında barış için bir fırsattır.”

İranlı yetkililer, ilk önce Obama'nın mesajını memnunlukla karşıladıklarını, ancak Amerika'nın sözlerine değil, yaptıklarına bakacaklarını bildirdi.

Hamaney, konuşmasında, İran'ın Amerika hakkındaki tüm şikayetlerini de tekrarladı. Hamaney, Amerika'nın Saddam Hüseyin rejimine destek verdiğini, ve İran havayollarına ait bir uçağı düşürdüğünü hatırlattı.

İran'ın ruhani lideri Amerika'nın adımlarını yakından izleyeceklerini ve değerlendireceklerini söyledi.

Dün bir açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanı Robert Wood, Obama yönetiminin İran'la ilişkileri iyileştirmek için pek çok adım atacağını, ancak İran'dan da olumlu bir karşılık beklediklerini kaydetti.

Avrupa Birliği liderleri Obama'nın İran'a yaptığı bu açılımını memnunlukla karşıladıklarını açıkladı. Obama'nın söylemi bir önceki Başkan George Bush'tan çok farklı. Bush, İran'ı "şer ekseni" ülkeleri arasında saymıştı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Amerika'yla "karşılıklı saygı" esasına dayanarak diyalog kurulabileceğini belirtmişti.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran'ı Afganistan konusunda yapılacak uluslararası bir toplantıya davet etti.





XS
SM
MD
LG