Erişilebilirlik

24 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Maliye Bakanı Timothy Geithner’in açıkladığı bankaların batık kredilerden kurtarılması planının başarısının garantisi olmadığı görüşünde. Ancak gazete yine de, bunun denenmesi gerektiğini yazıyor:

“Bankalar batık kredilerden kurtulmadıkça, sermayelerini artırmaları da çok zor. Bu durumda, ister istemez devlet desteğine daha fazla ihtiyaç duyacaklar. Eğer her şey plandaki gibi giderse, özel yatırımcıların piyasa bilgisi, devlet kaynaklarının da en etkin biçimde kullanılmasını sağlayacak ve böylece vergi mükelleflerinin kaybı asgari düzeyde kalacak. Geithner’in planının işe yarayıp yaramayacağı bilinmiyor. Ancak, özel yatırımcılar, denetleme kurumları, Kongre ve Obama yönetimi başta olmak üzere bütün taraflar, açık ve net kurallara göre oynamadığı sürece, bu planın başarı şansı olmayacaktır.”

New York Times, Geithner’in planının bütün riski vergi mükelleflerine yükleyerek, bankaların kayıplarını milleştirme olarak tanımlıyor. Gazete, yönetimi batık kredilerin gerçek değeri konusunda da ciddi bir araştırma yapmamakla suçluyor:

“Daha gerçekçi bir kurtarma planı için geleceğe dair bazı varsayımlarla hareket etmek yerine, somut gerçeklerden hareket edilmelidir. Hem Amerika’daki hem yurtdışındaki diğer bankacılık krizlerinde, mesele er ya da geç ödeme gücü olan bankalarla ödeme gücü olmayan bankalar arasında bir ayrım çizgisi çizilmesine dayanmıştır. Bu tür krizlerde, batan bankaların yöneticileri kovulur, kayıplar net bir şekilde ortaya konur, hissedarların borçları ödenir ve hükümetin bankayı en iyi biçimde nasıl yapılandıracağı planlanır. Obama yönetimi, niçin bu yöntemi tercih etmediğini halka açıklamak zorundadır.”

Washington Times, Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına dönme kararını eski bir dostun dönüşü olarak tanımlıyor. Gazete, Fransa’nın her zaman önemli bir NATO üyesi olarak kaldığını belirtiyor:

“Artık Atlas Okyanusu’nun her iki yakasında da eski düşmanlıkları bir kenara bırakmak gerekiyor. Fransız Devrimi, Amerikan Devriminden esinlenmişti ve Fransa Amerika’nın bağımsızlığında önemli bir rol oynamıştı. Buna karşılık, Amerika her iki dünya Savaşında da Fransa’nın yardımına koşmuştu. Şimdi yine ortak bir düşmanla, uluslararası terörizmle mücadele ediyoruz. NATO’nun Afganistan’da ve diğer bölgelerde kararlı bir biçimde hareket etmesi büyük önem taşıyor. Bu mücadelede eski bir dostu yanımızda görmek çok güzel.''

Christian Science Monitor gazetesi, Amerikan Kongresinin geç de olsa Meksika’da uyuşturucu kartellerine karşı verilen mücadeleye ilgi göstermeye başlamasını olumlu karşılıyor. Gazete, Meksika’nın bu mücadelede Amerikan desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguluyor:

“Amerika, uyuşturucu kartellerinin en büyük pazarı konumunda. 14 milyar dolarlık bu pazarı küçültmek için, uyuşturucu satıcılarına karşı mücadelenin yanı sıra, Amerika’da uyuşturucu kullanımını azaltmak ve rehabilitasyon programlarını artırmak amacıyla daha etkin politikalar hayata geçirilmeli. Meksika, uyuşturucu kartelleriyle mücadelede Amerika’nın desteğini almadan toplumsal bir reform sağlayamaz. Tıpkı Washington’un bir çok konuda Meksika’nın desteğine ihtiyaç duyduğunu fark etmesi gibi, Calderon da uyuşturucuyla mücadelede Obama’nın desteğine ihtiyaç duyuyor.”


XS
SM
MD
LG