Erişilebilirlik

Obama AB Üyeliği İçin Destek Verdi; Sarkozy ve Merkel İtiraz Etti


ABD Başkanı, bugün (Pazar) Avrupa Birliği Dönem Başkanı olan Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da Birlik liderleriyle zirve toplantısına katıldı. Obama burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olarak alınması çağrısında bulundu.

Başkan, bunun, ABD ve AB'nin, Müslümanları, dost, komşu ve dünyada adaletsizlik, hoşgörüsüzlük ve şiddete karşı mücadelede ortak olarak gördüğünü, karşılıklı çıkarlara ve karşılıklı saygıya dayalı ilişkiler kurmak istediğini göstermek açısından önemli bir işaret olacağını söyledi.

ABD Başkanı, Türkiye'yi sağlam bağlarla Avrupa içinde tutmaya devam etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Obama'nın bu çağrısında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'den itirazlar geldi. Sarkozy, bir televizyon mülakatında "Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasına her zaman karşı çıktım ve hala karşıyım. Fransa'nın bu tutumunu Birlik üyelerinin büyük bölümü de paylaşıyor. Türkiye büyük bir ülke, Avrupa'nın ve ABD'nin müttefiki. Imtiyazlı ortak olarak kalacak. Bu yöndeki tutumum değişmedi ve değişmeyecek" dedi.

Almanya Başbakanı Merkel de Avrupa Birliği ile Müslüman dünyası arasında güçlü bağlar kurmanın herkesin çıkarına olduğunu söyledi ancak Obama'nın Türkiye ile ilgili çağrısı konusunda, "Ortada farklı görüşlerin olduğu bir gerçek" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG