Erişilebilirlik

'Sınırın Açılması Dağlık Karabağ'a Bağlı'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ermenistan arasında yaşanan olumlu havanın karşılıklı sınırların açılmasıyla sonuçlanmasının, Dağlık Karabağ sorununun aşılmasına bağlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, uluslararası toplumu Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulmak için daha fazla çaba göstermeye çağırdı.

Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde sıklaşan görüşmelerin karşılıklı sınırların açılmasıyla sonuçlanacağına dair değerlendirmeler, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde rahatsızlık yaşanıp, yaşanmadığına ilişkin soruları da beraberinde getirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in İstanbul'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmaması bu soruları daha da artırınca Başbakan Tayyip Erdoğan açıklama yaptı ve Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinde sıkıntı aşılmadan Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde büyük açılım olamayacağının mesajını verdi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda gazeteciler, Başbakan Erdoğan'a "Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu’na Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılmaması ile ilgili çok sayıda spekülasyon yapılıyor. Aliyev, Türkiye’nin Ermenistan ile yaptığı görüşmeler konusunda herhangi bir rahatsızlık yaşıyor mu?" sorusunu yöneltti. Azerbaycan'la Ermenistan arasında sıkıntılı bir süreç olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bizim aynı şekilde bu süreçle bağlantılı yaşadığımız bir sıkıntı var. Şunu çok açık ve net söyledik; Azerbaycan-Ermenistan arasındaki bu sıkıntı giderilmedikçe, Türkiye-Ermenistan arasındaki bu süreci aşmamız da zorlaşır" diye konuştu. Türkiye ile Ermenistan arasında şu anda alt düzeyde kimi teknik görüşmeler yapıldığını hatırlatan Erdoğan bu görüşmelerin nedeninin Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sürecin biraz daha önünden gitmek olduğunu söyledi. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ı işgalci olarak görmesi ve orayı terk etmesine yönelik karar almasını umduklarını belirtirken, Minsk Üçlüsü diye adlandırılan, Amerika, Fransa ve Rusya Federasyonu’nun 17 yılı aşkın zamandır Dağlık Karabağ sorununu çözemediğinden yakındı. Erdoğan, buna karşın Minsk Grubu'ndan çözüm beklemekten vazgeçmedikleri mesajını verdi. Erdoğan, Türkiye'nin Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülmeden Ermenistan'la sınır açma anlaşması yaptığına ilişkin özellikle muhalefetten gelen değerlendirmelere de sert çıktı. Erdoğan, "Bir iftira kampanyası içerisindeler. Onların bugüne kadar akıllarından geçiremedikleri adımları attık, atıyoruz. Şu anda eğer Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gelişmelerde süreç halledilmezse, hiçbir zaman böyle bir adım atmamız söz konusu deği" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de İngiliz Financial Times gazetesine verdiği demecinde, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini değerlendirirken, "İkili ilişkiler vasıtasıyla normalleşmeye yönelik iyi bir anlayışa vardığımızı söyleyebilirim" diye konuştu. Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu başlatıldığını hatırlatan Gül, bu perspektiften Kafkaslar'daki en büyük sorunun Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Karabağ sorunu olduğunu, bu sorunun çözülmesini istediklerini anlattı. Gül, "2009'un fırsat yılı olduğuna inandığını" belirtirken, Minsk grubundan başlayarak herkesi bir çözüme ulaşmak için çabaları artırma çağrısında bulundu.

Öte yandan Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, Kocaeli Azerbaycan Evi Derneği’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye-Ermenistan sınırlarının açılması ihtimaline sert çıktı. Dündar, "İşgal edilen topraklar Azerbaycan’a verilmeden bu yara asla kapanmaz ve

hiçbir sorun çözülmez. Durumun vahameti ortada iken bugün Türkiye’ye dış baskılar yapılarak Ermenistan kapısının açılması istenmektedir. Ermenistan kapısının açılması Azerbaycan’ı arkadan vurmaktır" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG