Erişilebilirlik

AB Türkiye'den Ermenistan Sınırını Açmasını İstedi


Avrupa Birliği, Türkiye’ye Ermenistan sınırını açma çağrısında bulundu.

Birliğin Güney Kafkaslar temsilcisi Peter Semneby, Ankara-Erivan ilişkilerinin normalleştirilmesinden tüm bölgenin yarar göreceğini ve bunun Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik şansını artıracağını söyledi.

Türkiye, Ermenistan’ın Azerbaycan’a ait Dağlık Karabağ’ı işgal ettiği 1993 yılından bu yana bu ülkeyle sınırlarını kapalı tutuyor.

Başkan Barack Obama da, ay başında Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Ankara ve Erivan arasında son dönemde atılan adımları övmüş, sınırların açılmasının iki ulusun barışçı ve refah bir şekilde bir arada yaşamasını sağlayacağını söylemişti.

Obama, Türkiye’den Dağlık Karabağ sorununun çözümünde yapıcı bir rol oynamasını da istemişti.

Bu arada Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü dışişleri bakanları toplantısına katılmak amacıyla bugün Erivan’a gidecek. Ancak ziyarette ikili bir temasın gündemde olmadığı bildiriliyor.

Bu ziyaretten önce Erivan’a giden Türk-Ermeni İş Konseyi Başkanı Kaan Soyak, sınırın açılmasını neden desteklediğini ve Babacan’ın ziyaretinden beklentilerini anlattı. Soyak'ın Alparslan Esmer'le yaptığı söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG