Erişilebilirlik

Erdoğan Eski Almanya Başbakanı Schröder'in Doğumgününe Katıldı


Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in, 65. doğum günü kutlamasına katılmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da yaşayan Türklere Alman vatandaşlığına geçmelerini tavsiye etti. Bu arada Schröder’in partisi SPD seçim progamında, Türkiye’nin AB üyeliğinden yana tavır koydu.

Bundan iki hafta önce 65 yaşına giren eski Başbakan Gerhard Schröder geçen Cumartesi akşamı Hannover kentinde görkemli bir kutlama töreni düzenledi, törenin sürpriz konuğu ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Özellikle Avrupa Birliği ile müzakerelerinin başladığı dönem sürecinde, Türkiye’nin en önemli destekçilerinden biri olan ve aynı dönemde Başbakan Erdoğan’la çok yakın ilişkiler kuran Schröder, şu anda Rus enerji devi Gazprom’da danışmanlık görevini yürütüyor ve Rusya ile AB’nin enerji konusundaki kilit isimlerinden biri olarak tanımlanıyor. Başbakanı havalimanında kucaklayarak bizzat karşılayan Schröder’e, Erdoğan’ın içinde hediye bulunan iki büyük paket getirdiği gözlendi. Başbakan, aralarında SPD Başbakan adayı ve Dışişleri Bakanı Frakn Walter Steinmeier’in ve Cumhurbaşkanı adayı Gesine Schwan’ın da bulunduğu 200 davetlinin katıldığı akşamki kutlamada yaptığı konuşmada, Schröder'e AB sürecinde ve Kıbrıs sorununda Türkiye'nin yanında yer aldığı için teşekkür etti ve Alman siyasetinde eksikliğinin hissedildiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, dün de Türk sivil toplumu örgütü temsilcileriyle ve vatandaşlarla bir araya geldi. Almanya'da yaşayan Türklerin Alman vatandaşı olmalarını tavsiye eden Erdoğan, Eylül ayındaki Federal seçimlere de katılmalarını önerdi. Türklere karşı düşmanlık ve saldırıların Türk Hükümetini çok üzdüğünü bildiren Başbakan, buna karşı mücadelede esas görevin Almanya’daki Türk lobisine düştüğünü savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün (Pazar) akşam üstü Türkiye’ye geri döndü.

Öte yandan Schröder’in partisi sosyal demokrat SPD, geride kalan hafta sonunda Federal seçimler öncesinde seçim programını kabul etti. Ekonomik krizle bağlantılı öneri ve taleplerin ağırlıklı olduğu programda, vergi sisteminde bir dizi yenilikler dikkati çekiyor. SPD, dar gelirlilere vergi indirimi yapılmasını, yıllık geliri 125 bin Euro’yu aşanlara ise vergi oranının yüzde iki artırılmasını talep ediyor. İç politik konularda, aşırı sağcı ve Türk düşmanı Nasyonal Demokrat Parti NPD’nin kapatılmasını programa alan SPD, 6 yıl sürekli olarak ülkede yaşayan ve AB ülkelerinden olmayan göçmelere seçme seçilme hakkı verilmesini de talep ediyor.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan adayı Steinmeier’in kamuoyuna tanıttığı SPD’nın seçim programında, AB’nin genişleme sürecine de yer verilmiş. SPD Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirdiği an AB’ye tam üye olarak alınmasını talep ediyor. Ayrıca G 8 olarak bilinen oluşumun üye sayısının artırılmasını ve Müslüman bir ülkenin alınmasını öneriyor. Siyasi yorumcular, programda adı konmasa da söz konusu ülkenin Türkiye olduğunu belirtiyorlar. SPD’nin göçmenler çalışma grubu sözcüsü Ahmet İyidirli, Steinmeier’in Türkiye’ye verdiği desteğin, SPD’nin son yıllardaki çizgisinin devamı niteliğinde olduğunu belirtiyor.

Bundan çok kısa bir süre önce yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Almanya’daki Türklerin yüzde 55’i SPD’ye destek veriyor. Muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU ise Türk kökenli göçmenlerin sadece yüzde 10'u tarafından tercih ediliyor. Almanya’da seçimler 27 Eylül'de yapılacak.

XS
SM
MD
LG