Erişilebilirlik

Clinton: 'Türkiye-Ermenistan Yakınlaşmasına Desteğimiz Tam'


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama Yönetimi’nin en büyük önceliği İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını önlemeye verdiğini söyledi. Clinton, Temsilciler Meclisi Dış İşleri Komisyonu’ndaki konuşmasında, Amerika’nın daha yakın ilişki kurmak istediği ülkeler arasında Türkiye, Brezilya ve Endonezya’nın da bulunduğunu belirtti.

Clinton, Barack Obama'nın hedefinin El Kaide örgütünü yenmek ve örgütün Afganistan ve Pakistan’da kendisine sığınacak yer bulmasını engellemek olduğunu söyledi.

Clinton, “Afganistan ve Pakistan’da Başkan’ın da vurguladığı gibi El Kaide’nin dağıtılması, yenilmesi ve tekrar güvenli bölgelerine dönmelerinin engellenmesini hedefliyoruz. Yeni stratejimizi yoğun bir diplomasi turunun ardından hazırladık. Tüm dünya bu sorunlarla başa çıkmamız gerektiği konusunda bize katılıyor" şeklinde konuştu.

İran konusuna da değinen Clinton, Amerika’nın Tahran’ın nükleer silah edinmesini önlemek için çalıştığını ve bu konunun Obama yönetiminin öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.

Clinton, “İran’la temasa geçmek konusunda çok istekliyiz. Başkan’ın yemin töreninde de söylediği gibi bize yumruk yerine ellerini uzatırlarsa, bu eli tutarız. Ancak çok sert olabilecek bazı yaptırımların da temelini hazırlıyoruz. Çabalarımız kabul görmez ya da bu süreç başarısızlıkla sonuçlanırsa yeni yaptırımlara ihtiyacımız olabilir" dedi.

'Hamas'la Görüşmemiz 3 Şarta Bağlı'

Clinton, İsrail-Filistin sorununa ilişkin olaraksa “Hamas şiddeti kınamadıkça, İsrail'i tanımadıkça ve Filistin Yönetimi'nin önceki yükümlülüklerini kabul etmedikçe görüşmeyeceğiz ve hiç bir şekilde destek vermeyeceğiz" dedi.

Türkiye, Brezilya ve Endonezya’yı bölgelerinin önemli ülkeleri arasında sayan Clinton, “bu ülkeler sadece ortaklarımız değil demokrasiden çevre konularına kadar pek çok alanda önderlik edecek ülkeler. Daha yakın bağlar kurmaya çalışıyoruz ” şeklinde konuştu.

Clinton Türkiye-Ermenistan Yakınlaşmasına da Değindi

Clinton, Türkiye–Ermenistan ilişkilerindeki düzelmeye de değindi. Dışişleri bakanı, iki ülkenin son dönemde attığı adımları çok cesur bulduğunu söyledi.

“İlişkilerin düzeltilmesi ve sınırların açılması, tarihte yaşanan trajik olaylarla yüzleşilmesi için daha iyi bir ortam yaratacaktır” diyen Clinton, Azerbaycan’ın endişelerinin de farkında olduklarını ve Azerbaycan’a Dağlık Karabağ sorununun çözümü ve Ermenistan’la arasındaki sorunların giderilmesi için daha fazla çaba gösterecekleri sözünü verdiklerini belirtti. Clinton, Minsk sürecini de destelemeye devam ettiklerini ve önümüzdeki aylarda bu süreçte bir gelişme yaşanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Haberi sesli olarak dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG