Erişilebilirlik

Somali'ye Korsanlarla Savaş İçin Maddi Yardım


Somali’ye güvenlik kuvvetlerini güçlendirmesi için 213 milyon dolar tutarında yardım vaat edildi.

Brüksel’de yapılan yardım konferansına Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmet de katıldı.

Şeyh Ahmet, konferansta yaptığı konuşmada,ülkesinde istikrar sağlanabilmesi için dış yardımın şart olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki moon da, korsanlık sorununun anarşiden kaynaklandığını ve giderilebilmesi için Somali’de güçlü bir merkezi hükümete ihtiyaç olduğunu söyledi.

Son günlerde adı korsanlık eylemleriyle anılır olan Somali’nin yaşadığı sorunlar Brüksel’de düzenlenen uluslararası bir konferansta masaya yatırıldı. Geniş katılım sağlanan konferansın amacı Somali’deki güvenlik düzeyini yükseltmek amacıyla bağış toplamaktı. Güvenlik kurumlarını destekleyerek korsanlarla mücadeleyi etkin bir şekilde yürütmeyi sağlamayı ve bölgede görev yapan Afrika Birliği’nin barış gücüne destek olmayı düşünen uluslararası toplum hedefine ulaştı.

Toplantıda elde edilen bağış miktarını Birleşmiş Milletler’in Somali Özel Temsilcisi Ahmedou Ould-Abdallah açıkladı. Özel Temsilci, toplantı öncesi koyulan hedefin 166 milyon dolar olduğunu ancak yapılan bağışın 213 milyon dolar düzeyine yükseldiğini söyledi. Bu da hedefin üçte bir oranında aşıldığı anlamına geliyor.

Avrupa Birliği, konfransta en önemli bağışı yapan kurum oldu. Komisyon’un Somali’ye yönelik olarak yapacağı bağış miktarı 72 milyon Euro olarak açıklandı. Toplantıda Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından temsil edilen Türkiye de 2 milyon dolar civarında yardım tahhüdünde bulundu.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Gelişmeden Sorumlu Üyesi Louis Michel de konferansı tam bir başarı olarak niteledi. Michel, 15 denemenin ardından Somali’nin ilk kez güvenilir bir geçiş hükümetine sahip olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da konferansın ardından umutlu ama bir o kadar da gerçekçi olduğunu söyledi. Ban Ki-Moon, gerçekçi olunması gerektiğini çünkü barış ve istikrarın yarın sabah sağlanamayacağını söyledi.

Konferans her ne kadar doğrudan korsanlık eylemlerine odaklı olmasa da Ban Ki-Moon, bunların anarşi ve ülkedeki güvenlik durumunun yetersizliğinin semptomları olduğunu söyledi.|

Bölgede görev yapan Afrika Birliği güçlerinin önemine vurgu yapan Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Javier Solana da Avrupa Birliği ve Afrika Birliği arasındaki işbirliğinin çok verimli olduğunun altını çizdi.

Brüksel’de sona eren iki günlük konferansa 30 civarında ülke ve uluslararası örgüt katıldı.

XS
SM
MD
LG