Amerika Dışişleri Bakanlığı 2008 Terör Raporunda, el Kaide'nin 2001 öncesi operasyon düzenleme yeteneğine kısmen kavuştuğu yazıyor. Raporda, el Kaide'nin Amerika'ya ve ortaklarına ciddi tehdit oluşturmaya devam ettiği vurgulanıyor.
Amerika Dışişleri Bakanlığı el Kaide militanlarının Afganistan'dan Pakistan'a kaydığını belirtiyor. Pakistan'a konuşlanan el Kaide'nin burada teröristlere eğitim verdiği ve Afganistan'daki saldırıları buradan komuta ettiği ifade ediliyor.
Raporda, terörizme destek veren en büyük ülkenin İran olduğu kaydediliyor. Teröre destek veren ülkeler arasında İran'ın yanı sıra, Suriye, Sudan ve Küba sıralanıyor.
Raporun Türkiye Bölümü
Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın 2008 terör raporunda terörle mücadele çalışmalarının Türk Amerikan stratejik ortaklığının en önemli unsurlarından biri olduğu yazıyor.
Raporda Türkiye’de Kürt milliyetçisi, Marxist-Leninist ve Çeçen yanlısı terör örgütlerinin faaliyet gösterdiği; ayrıca el Kaide’nin de Türkiye’de Amerikan personelini hedef aldığı belirtiliyor. Raporda, 9 Temmuz’da İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu’na düzenlenen silahlı saldırı ve Türkiye'nin el Kaide’ye düzenlediği operasyonlar da hatırlatılıyor.
Amerika Dışişleri Bakanlığı terör raporunda, “Türkiye’deki en büyük terör örgütünün PKK” olduğu belirtiliyor. PKK’nın Kuzey Irak’ta konuşlandığını yazan raporda, 2006 yılından bu yana PKK saldırılarında “yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği” belirtiliyor.
Raporda, 2007 yılında Türkiye ve Amerika arasında başlatılan istihbarat paylaşımı mekanizmasının Türkiye’nin düzenlediği sınır ötesi operasyonlarda terör hedeflerinin vurulması ve sivillere zarar gelmemesi açısından önemli olduğu belirtiliyor.
Amerika Dışişleri Bakanlığı raporunda, Türkiye’de faaliyet gösteren diğer terör örgütleri şöyle sıralanıyor: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi / Cephesi (DHKP/C); Hizbullah; İslami Büyük Doğu Akıncılar / Cephesi (İBDA/C); Devrimci Karargah.
Raporda, Ergenekon davası konusunda şöyle deniyor: “Emekli subaylar, bürokratlar, politikacılar, gazeteciler ve mafyanın mensubu olduğu ileri sürülen Ergenekon örgütü davası 2007 yılında başladı, 2008 yılında tutuklamalar yapıldı. Ergenekon üyesi olduğu ileri sürülen kişilerin yargılanmasında terör suçlaması da yapılıyor. Ancak davanın detayları çok açık değil ve Ergenekon’un bir terör örgütü olup olmadığı tartışılıyor.”
Amerika Dışişleri Bakanlığı raporunda Türkiye’nin Afganistan’daki operasyonlara düzenli bir şekilde destek verdiği; ülkeye 800 asker sevk ettiği; eğitim ve yeniden inşa çalışmalarına katıldığı belirtiliyor. Türkiye’nin Afganistan ve Irak’taki birliklere lojistik destek verdiğini hatırlatan raporda, Irak’taki Amerikan birliklerinin malzemelerinin yüzde 60’ının İncirlik Üssünden geçtiği vurgulanıyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı’na göre, Amerika Silahlı Kuvvetleri İncirlik Üssü’nü kullanarak gerekli takviye çalışmaları için 6 uçak kullanırken, bu takviyenin Almanya’dan yapılması durumunda 10 uçağa ihtiyaç duyardı; dolayısıyla İncirlik Üssünü kullanarak Amerika yılda 160 milyon dolar tasarruf yapıyor. Rapora göre, Irak halkının enerji ihtiyacının üçte ikisi; ve Amerikan birliklerinin enerji ihtiyacının yüzde 25’i Habur Sınır Kapısından karşılanıyor.
Amerika Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler tarafından teröre maddi destek vermekle suçlanan Yasin el Kadı’nın Türkiye’deki malvarlığının dondurulmasına itiraz edildiğini de yazıyor.