Erişilebilirlik

Türkiye 30 Yıl Aradan Sonra 1 Mayıs'ı Resmen Kutluyor


Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü. Türkiye, 1 Mayıs 1977’de tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ diye geçen işçi bayramından bu yana bugünü resmi olarak kutlamıyordu. Tam 31 sene sonra 1 Mayıs’ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi, bu yıl da TBMM aldığı bir kararla resmi tatil edildi.

Dünyada pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye'de ilk kez 1923'te resmi olarak kabul edildi. Ancak 1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere çeşitli illerden gelen yaklaşık 500 bin kişi DİSK`in organizasyonu önderliğinde Taksim Meydanı’nı doldurdu. Saat 19.00 sularında dönemin DİSK başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı. O günün sonunda 28 kişi ezilme ya da boğulma, beş kişi vurulma nedeniyle, bir kişi de panzer altında kalarak yaşamını yitirdi, yaklaşık 130 kişi de yaralandı.

Ankara muhabirimiz Elif Özmenek, 32 yıllık süreci DİSK eski Genel Sekreteri Mehmet Atay, DİSK Maden-İş Sendikası eski Hukuk Dairesi Müdürü Rasim Öz, eski Kimya-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Mehmet Atay ve Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Tarık Oğuzlu’ya sordu.

Söyleşileri sağ üst taraftaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG