Erişilebilirlik

Birleşmiş Milletler'den 'Doğal Felaket' Uyarısı


Birleşmiş Milletler, kentlerde gecekondu mahallelerinin büyümesinin, doğal felaketlerdeki ölüm ve yıkım olaylarının artmasına yol açtığı uyarısında bulundu.

Örgütün hazırladığı 200 sayfalık rapor küresel ısınmanın, kuraklık ve aşırı yağış gibi hava değişimine bağlı felaketleri artırdığına dikkati çekiyor.

Araştırmada, devletin ilgi azlığı, plansız kentleşme ve kötü ekonomi gibi gerekçeler yüzünden düşük ve orta-gelirli ülkelerde bu tarz doğal felaketlere gittikçe daha az hazırlıksız yakalanıldığı da belirtiliyor.

Bahreyn’de yeni raporu açıklayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, tüm ülkelerden bu tarz felaketlere karşı hazırlıklı olmak için yatırım yapmalarını istedi. Ban böylesine bir yatırımın, yapılacak en iyi şey olduğuna işaret etti.

Genel Sekreter, geçen yıl meydana gelen 300 doğal felakette toplam 236 bin kişinin öldüğünü ve bundan en büyük zararı Asya ülkelerinin gördüğünü söyledi. Ban, yalnızca sellerin yol açtığı ölümlerin yüzde 75’inin Bangladeş, Çin ve Hindistan’da meydana geldiğini de sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG