Erişilebilirlik

Gates: 'K.Kore'ye İzin Vermeyeceğiz'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates ülkesinin Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Singapur’da Asya ülkelerinin savunma bakanlarıyla bir araya gelen Gates, Pyongyang’ın bu hedefe ulaşmasını engellemenin tek yolunun sert yaptırımlar uygulamak olacağını söyledi.

Bakan Gates, Washington’un Kuzey Kore’nin Amerika’yı veya Asya ülkelerini yok edebilecek nükleer kapasiteye ulaşmasına seyirci kalmayacağını da sözlerine ekledi.

Bu arada Singapur’daki toplantıya katılan Çin Genelkurmay Başkan Yardımcısı Ma Xiaotian itidal çağrısında bulundu. Ma, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması gerektiğine de işaret etti.

Moskova’daki yetkililer ise, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Japonya Başbakanı Taro Aso’nun, Kuzey Kore’ye, nükleer denemeleri nedeniyle sert bir cevap verilmesini desteklediklerini açıkladı.

Kremlin’den yapılan açıklamada telefonla konuyu görüşen iki liderin, BM Güvenlik Konseyi’nin üzerinde çalıştığı karar tasarısına eklenmek üzere bazı yaptırım seçenekleri konusunda birlikte hareket etme kararı aldıkları kaydedildi.

Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’ye, son nükleer denemeleri nedeniyle yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Pyongyang yönetimi ise yeni yaptırımlar uygulanırsa misillemede bulunacağını açıkladı.

Bu arada Amerikalı yetkililer, K. Kore’nin kısa menzilli füze denemelerinden sonra şimdi de uzun menzilli füzelerini denemeye hazırlandığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG