Erişilebilirlik

Obama'nın Konuşması: Kahire'de Beklentiler


Başkan Barack Obama’nın İslam dünyasına yapacağı konuşma merakla bekleniyor. Obama’nın konuşmasında dostluk mesajı vermesi, Batı’yla Müslümanlar arasındaki ortaklılıklara vurgu yapması, demokrasi ve hoşgörü çağrısında bulunması muhtemel. Bush yönetiminden sonra Amerika hakkında oluşan olumsuz görüşleri, bazı önyargıları silmeyi hedefleyen yeni Başkan, Amerikan dış politikasının üslubunu değiştirmeye çalışıyor. Ortadoğu’daki gözlemciler de Obama’nın umut vaat ettiğini düşünüyor.

Peki Obama neden Mısır’ı seçti? Gözlemciler Amerika’nın müttefiki olan Mısır’ın lider konumda bir Arap ülkesi olduğuna ve Mısırlıların ılımlı tutumlarına dikkati çekiyor. Kahire’deki Ayn Şems Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Dr. Safsafi Ahmet şöyle diyor: “Mısır bütün Arap dünyasına bir giriş kapısı olarak kabul ediliyor. Mısır İslam dünyasına lider olarak biliniyor. İslam dünyasında tanınan en büyük aydınlar Mısır’da. Bizim ılımlı bir anlayışımız var. Mısır hem Arap dünyasına hem İslam dünyasına güzel bir örnek olabilir.”

Mısır’da beklentiler olumlu. Uzmanlar, Obama’nın dünyada yeni bir döneme girildiğini söylemesini bekliyor. Kahire’deki Ulusal Adli ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Kamuoyu Merkezi Başkanı İbrahim Bayyumi, Obama’nın İslam dünyasına yönelik yeni bir vizyon benimsediklerini söylemesini istiyor.

Bayyumi, başta Filistin sorunu olmak üzere Başkan Obama’nın Ortadoğu’daki sorunların çözümü konusunda olumlu mesaj vermesini bekliyor. Beklentilerini anlatan bütün uzmanlar Filistin – İsrail sorununa vurgu yapıyor. Ayn Şems Üniversitesi’nden Profesör Safsafi Ahmet de aynı görüşte: “En önemli nokta bu Filistin meselesine adil bir şekilde bakması… Biz bunu istiyoruz. Filistin – İsrail çatışması sona ermeli. Genç ve ileri görüşlü biri olan Obama bu soruna adil bir şekilde yaklaşırsa çok iyi olacak. Obama’nın Mısır’dan İslam dünyasına hitap ederek ılımlı biri olduğunu göstereceğini umuyoruz.”

Uzmanlar aslında Başkan Obama’nın şimdiden Amerikan dış politikasına bazı değişiklikler getirdiğini düşünüyor. Mısırlı araştırmacı İbrahim Bayyumi’ye göre birçok Arap ve Müslüman gözlemci Obama’nın başkanlığında Amerika’dan olumlu işaretler alındığını düşünüyor ve sorunların çözümü konusunda iyimser. Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Profesör Safsafi de Bush yönetiminden sonra değişim olduğunu belirtiyor, ancak biraz daha temkinli: “Biraz değişim var. Hiç olmazsa Obama sözünü tutmak için çabalıyor. Fakat daha uzun bir yol var. Acaba bütün sözlerini tutacak mı? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Fakat bir büyük bir umut içerisindeyiz.”

Ulusal Adli ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Kamuoyu Merkezi Başkanı İbrahim Bayyumi, Mısırlıların, Arapların ve Müslümanların çoğunun Obama’nın konuşmasını merakla beklediğini ve Amerikan başkanın barışçı, adil ve özgür bir dünya yaratılmasında olumlu bir mesaj vermesini beklediğini dile getirdi. Ayn Şems Üniversitesi’nden Profesör Safsafi Ahmet: “Bizim de Başkan Obama’dan büyük bir umudumuz var. Obama’yı dört gözle bekliyoruz.”

Barış Ornarlı'nın haberini ve yorumları dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG