Erişilebilirlik

Barack Obama Almanya'da Merkel'le Görüştü


Orta Doğu ülkelerine yaptığı ziyareti tamamlayan Başkan Barack bir sonraki durağı Almanya'da.

Onbinlerce yahudinin Nazi’lerce öldürüldüğü Buchenwald toplama kampını gezen Obama, savaşın getirdiği yüksek bedele dikkati çekti.

Kahire’de yaptığı konuşmanın hemen ardından Dresden’e giden Obama, barış için doğru zamanın geldiğini söyledi.

İsrail ve Filistinli liderlerle yaptığı görüşmelere değinen Obama, Amerika’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’ın gelecek hafta yine bölgeye gideceğini bildirdi.

Obama, 'Bugüne kadar yaptıklarımızla en azından görüşmelerin başlaması için doğru zemini yarattığımızı düşünüyorum' dedi.

Başkan Ortadoğu’daki durumu Almanya Başbakanı Merkel’le görüşmesinde de dile getirdi. Obama, görüşmenin yapıcı geçtiğini, İran ve ekonomi konularının da görüşüldüğünü söyledi.

Başkan Obama'nın Buchenwald ziyaretinin altında kişisel nedenler de var. Obama’nın büyük amcası, savaş sonunda kampı kapatmak için gönderilen Amerikan askerlerinden biriydi. Obama, bu anıları yıllardır yüreğinde taşıdığını söyledi.

Dün akşam saatlerinde Mısır’ın başkenti Kahire’den Dresden’e gelen ABD Başkanı Barack Obama, bugün önce eşi Michelle ile birlikte kentin kültürel yerlerini gezdi, daha sonra da Almanya Başbakanı Angela Merkel’le bir araya geldi. İki liderin ortak basın toplantısında Ortadoğu’daki gelişmelerin, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programlarıyla ilgili durumun ve ekonomik krizle bağlantılı sorunların ele alındığı açıklandı.

Başkan Obama, Filistin sorununun iki devlet modeli ile çözülebileceği görüşünü tekrarlarken, Merkel Obama’nın dünkü İslam dünyasına yaptığı konuşmayı ‘Arap dünyasının kapısını açabilecek nitelikte’ olarak tanımladı. Merkel, ABD’nin Aralık ayında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleşecek BM Klima Zirvesi’ne kadar bu konudaki işbirliğini yoğunlaştıracağını umduğunu söylerken, Obama ise, ekonomik krizi atlatabilmek için gerekli önlemler konusunda daha da iyi bir iletişim kurmayı amaçladıklarını açıkladı. Her iki lider de Obama’nın ziyareti öncesinde Alman tarafında oluşan hoşnutsuzluğu ‘spekülatif haberler’ olarak nitelerken, iki ülkenin tüm konularda işbirliğini sürdüreceklerini açıkladılar. Alman kamuoyunda, Obama’nın başkent Berlin’e gelmemesi eleştirilmiş, buna neden olarak da Merkel-Obama ilişkisinin sorunlu olduğu, uluslararası konularda anlaşmazlık yaşadıkları öne sürülmüştü.

Hildesheim Üniversitesi’nden ABD-Alman ilişkileri uzmanı Doçent Hakan Bakar, ekonomik krizin de etkisiyle Obama ve Merkel arasında eşgüdümlü bir politika şansının daha da azaldığını savunuyor.

Hakan Bakar, sosyaldemokrat SPD’li Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in Türkiye’nin AB üyeliği de dahil uluslararası konularda Obama’nın görüşlerine çok daha yakın olduğunu, o yüzden Steinmeier’in Eylül’deki genel seçimlerde başbakan seçilmesi durumunda ABD-Alman ilişkilerinin yeni bir ivme kazanabileceğini savunuyor.

Bu arada Merkel’in Obama’yı Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20. yıldönümü törenine davet ettiği de duyuruldu. 9 Kasım’da düzenlenecek törene, Obama’nın yanısıra, Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve İngiltere Başbakanı Brown’un da katılması bekleniyor.

Öte yandan Obama öğleden sonra eski toplama kampı Buchenwald’ı ziyaret etti ve Nazi dönemininsoykırım kurbanlarını andı. İkinci Dünya Savaşı süresince sadece bu kampta öldürülen Yahudilerin sayısı 56 bin olarak ifade ediliyor. Obama'nın amcalarından Charlie Payne, kampı Nazilerden kurtaran Amerikan birliğinde görev yapmıştı. Obama'ya ziyareti sırasında, Başbakan Angela Merkel’ın yanı sıra, kampta yaşam mücadelesi veren ve soykırımdan kurtulan tanınmış Yahudi yazar Elie Wiesel’de eşlik etti. Obama akşam saatlerinde ise, Irak ve Afganistan’da yaralanan askerlerin tedavi gördüğü Landstuhl Amerikan askeri hastanesini ziyaret etti. ABD Başkanı, yarın sabah Fransa’ya geçerek, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Normandiya çıkartmasının 65. yılı nedeniyle düzenlenecek törene katılacak.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG