Erişilebilirlik

İran'da Seçim Bitti, Tartışma Sürüyor


İran cumhurbaşkanlığı seçimlerini Mahmud Ahmedinejad’ın kazandığı açıklandı. Ahmedinejad’ın ikinci bir dönem için cumhurbaşkanlığına seçildiği yolundaki haberler muhalefet gruplarının sokak protestolarına yol açtı.

İçişleri Bakanı Sadık Mahsuli, Ahmedinejad’ın oyların yüzde 62,6’sını aldığını en yakın rakibi eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi’nin oy toplamının ise yüzde 33,75’de kaldığını açıkladı.

İlk sonuçların açıklanmasından sonra Musavi, seçimlere hile karıştırıldığını söyledi ve bu ‘maskaralığa’ boyun eğmeyeceğini kaydetti.

Musavi yanlıları da seçim sonuçlarını sokak gösterileriyle protesto etti. Polis kalabalığı dağıtmak için cop kullandı. Göstericilerle polis arasında kısa süreli çatışma çıktı.

Dini lider Ali Hamaney seçim sonuçlarını memnunlukla karşıladı ve yüzde 80'in üzerindeki katılımın ve Ahmeninejad'a verilen 24 milyon oyun büyük bir sevinç kaynağı olduğunu söyledi.

Facebook'ta sokak gösterileri görüntüleri

Sokak gösterilerinin görüntüye alınmaması için bir dizi yasak uygulanırken, gösterilerin video kayıtları Internet üzerindeki sosyal iletişim ağlarında hızla yayılıyor.

Amerika'nın Sesi'nin İran yayınları muhabirlerine Facebook üzerinden ulaşan bazı görüntülerde, binlerce muhalefet yanlısının Tahran sokaklarında protesto gösterileri düzenlediği görülüyor.

Bazı youtube görüntülerinde de öfkeli kalabalıkların polise Tahran sokaklarında taş attığı görülüyor.

XS
SM
MD
LG