Erişilebilirlik

Hamaney Cuma Vaazında İranlılara Birlik Çağrısı Yapacak


Onbinlerce İranlı, Mir Hüseyin Musavi’nin gösterilerde ölenlerin anısına yas tutulması çağrısına uyarak, Tahran’ın İmam Humeyni alanında toplandı.

Çoğu, direnişin simgesi olan yeşil yerine siyahlar giyen göstericilere Musavi de katıldı.

Göstericilerle hükümete bağlı “Basıcı” adlı milisler arasında çıkan çatışmalarda, son dört gün içinde, en az yedi kişi hayatını kaybetti.

Mir Hüseyin Musavi, reformcu eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’yle birlikte hükümete, tutuklu öğrenci ve politikacıların derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Tahran, geçen Cuma yapılan seçimlerden bu yana, her gün büyük çaplı gösterilere sahne oluyor. Seçimleri oyların yüzde 62’sini aldığı açıklanan mevcut Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad kazanmıştı.

Bu arada Anayasayı Koruma Konseyi, Musavi’yle birlikte seçimleri kaybeden diğer cumhurbaşkanı adaylarını yarın toplantıya çağırdı. Konsey, oy verme işlemiyle ilgili 646 usulsüzlük iddiasını incelemeye başladı.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in bugün yapacağı Cuma namazı vaazında halkı birlik olmaya çağıracağı bildiriliyor. Ancak namazın Ahmedinejad taraftarlarına miting fırsatı verebileceği belirtiliyor.

Gösteriler Büyür mü?

İran’daki gösteriler daha büyük bir halk hareketine yolaçabilir mi? Başkan Obama’nın seçim sonuçlarına gösterdiği tepki yeterli değil mi? Hülya Polat bu soruları Seattle’deki Washington Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Reşat Kasaba’ya yöneltti.

Söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG