Erişilebilirlik

Musavi: 'Gösterilere Devam'


İranlı muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın kazandığı seçimlere karşı protesto eylemlerinin devam etmesi çağrısında bulundu.

Musavi İnternet’te yayınlanan açıklamasında, İranlıların ‘yalanları ve hileleri’ protesto etme hakkına sahip olduğunu bildirdi. Bununla birlikte Musavi, destekçilerinden şiddetten kaçınmaları ve itidalli davranmalarını istedi.

Tahran’da göstericiler dün akşamdan itibaren çatılara çıkarak hükümeti protesto etti. Cumartesi günkü kanlı çatışmaların ardından güvenlik güçleri ve milisler Tahran sokaklarında devriye gezmeye başlamıştı.

Devlet televizyonu, önceki gün göstericiler ve polis arasında çıkan çatışmalarda 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Seçim protestolarının başlamasından bu yana ölenlerin sayısı 17’ye ulaştı. Yabancı basın mensuplarına uygulanan yasak da devam ediyor.

Gösteriler, muhalefet yanlılarının 12 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına itiraz etmesiyle başlamıştı.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in Cuma namazında yaptığı, gösterilerin durdurulması çağrısına rağmen protesto eylemleri devam etti. İran polisi, gösterilere göz yaşartıcı gaz, cop ve basınçlı suyla müdahale etti.

Bu arada İran eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızıyla ailesinden dört kişinin gözaltına alındığı, daha sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani de, yerel basın yayın organlarına verdiği demeçte, seçim sonuçlarını sorgulayanların görüşlerine saygı duyulması gerektiğini kaydetti. Laricani, Anayasa’yı Koruma Konseyi’nin bu iddiaları iyice incelemesi gerektiğini belirtti. Ancak Laricani, seçim sonuçlarını sorgulayanlarla sokaklarda ayaklananlar arasında fark olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG